Wel of niet specifiek ziekenhuisafval?

Specifiek ziekenhuisafval moet op een specifieke manier ingezameld en verwerkt worden. Maar wat is nu precies ‘specifiek ziekenhuisafval’? En wat is het niet? Hiervoor is een wel/niet-lijst opgesteld. Zorginstellingen kunnen deze lijst als leidraad gebruiken.

Binnen zorginstellingen komt veel afval vrij. Een deel van dit afval is specifiek ziekenhuisafval (SZA). De inzameling en verwerking van SZA moet volgens bepaalde richtlijnen gebeuren. Maar in de praktijk is vaak onduidelijk wat wel en wat niet tot SZA behoort. De wel/niet-lijst SZA heeft als doel om dat duidelijk te maken en daarmee afvalscheiding binnen zorginstellingen te verbeteren.

Over welke producten gaat het?

Hierbij gaat het onder andere om naalden, bloedbuizen, pacemakers en afval van kamers waar patiënten met een infectieziekte worden behandeld. Het afval is afkomstig uit ziekenhuizen, verpleeghuizen met medische voorzieningen, huisartsen, dierenartsen, tandartspraktijken en laboratoria. Voorafgaand aan het verwerkingsproces kunnen zorginstellingen door een strikte scheiding en labeling het afval op een veilige en verantwoorde manier afvoeren.

Hoe is de lijst tot stand gekomen?

De lijst is opgesteld met betrokkenheid van zorginstellingen, deskundigen infectiepreventie, microbiologen, veiligheidsadviseurs, afvalverwerkingsbedrijven, toezichthouders en de Rijksoverheid. De wel/niet-lijst kan door zorginstellingen als leidraad gebruikt worden voor meer toegespitste scheidingswijzers per afdeling.

Download de wel/niet-lijst

Zie ook: Afval van gezondheidszorg bij mens of dier