Hulp bij beleidskeuzes circulair textiel

Om de doelstellingen te realiseren van het Beleidsprogramma 2025-2030 is de inzet nodig van alle partijen uit de keten. Beleidsmakers hebben een sturende rol binnen die keten. Een nieuwe tool biedt hen nu handvatten en inzichten om te helpen bij het maken van beleidskeuzes.

CE Delft heeft deze tool ‘Verkenning van duurzaamheidsbeleid voor de textielketen’ ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Hoe biedt de tool hulp bij verduurzaming textielketen?

Welke maatregelen neem je als beleidsmaker om de textielketen te verduurzamen? Die vraag is niet altijd even makkelijk te beantwoorden. Want wat verstaan we precies onder duurzaam textiel? Om de juiste afwegingen te kunnen maken, moet je weten wat de milieu-impact ervan is. De tool geeft inzicht aan welke knoppen je kunt draaien om de milieu-impact te verlagen.

Voorbeeld: polyester of katoen?

De productie en gebruik van katoen heeft een andere impact op het milieu dan polyester. Voor katoen is meer land nodig dan voor polyester. Maar polyester wordt weer gemaakt van fossiele grondstoffen en bij het gebruik komen er microplastics vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Dan kun je je afvragen: willen we de productie van katoen stimuleren? Of willen we die juist afremmen en vooral inzetten op de productie van polyester? Oftewel: wil je binnen de textielketen vooral sturen op minder gebruik van fossiele grondstoffen of voor minder gebruik van land voor de productie van textiel?

Zo ontstaat er binnen de textielketen een uniform beeld over gewenste maatregelen en kunnen beleidsmakers beter afgewogen hun keuzes maken.

Bekijk de tool via Verkenning van duurzaamheidsbeleid voor de textielketen.

Lees meer over het beleidsprogramma Circulair textiel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.