Het potentieel van gerecycled textiel

Met het Beleidsprogramma circulair textiel 2025-2030 wordt een volgende stap gezet richting een volledig circulaire textielketen in 2050. Recycling kan een belangrijke bijdrage leveren om dat uiteindelijke doel te realiseren. Dat blijkt uit een rapport, dat is opgesteld door CE Delft, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Als textiel is afgedankt, kan het weefsel (de vezels) omgezet worden in nieuw textiel. Ook wel vezel-tot-vezelrecyclaat genoemd. Voor de onderzoekers van CE Delft was de vraag: voor hoeveel procent kan vezel-tot-vezelrecyclaat voorzien in de Nederlandse textielbehoefte? Met die vraag zijn zij aan de slag gegaan en hebben het rapport ‘Potentieel beschikbaar recyclaat uit post-consumer textiel’ opgesteld. Zie hiervoor ook: Hoeveel recyclaat is haalbaar voor de Nederlandse textielmarkt.

Belemmerende factoren voor recycling textiel

Hoeveel textiel we kunnen recyclen hangt af van verschillende factoren. In de eerste plaats van hoeveel we gescheiden inzamelen en hoeveel daarvan beschikbaar komt voor recycling. Verder hangt het af van hoe textiel (zoals kleding) is ontworpen. Zitten er bijvoorbeeld veel knopen op een kledingstuk, dan moet er meer weggesneden worden en blijven er minder vezels over voor recycling. Wat ook meespeelt is de recyclingcapaciteit (welke technische mogelijkheden worden benut).

Drie theoretische scenario’s

Het onderzoeksteam hield rekening met de belemmerende factoren en schetste op basis van aannames drie scenario’s: een conservatief, een basis- en een optimistisch scenario. In het conservatieve scenario kan vezel-tot-vezelrecyclaat voor 15 procent voorzien in de Nederlandse textielbehoefte. In het basisscenario is dat 19 procent en in het optimistische scenario komt dat uit op 46 procent. In het optimistische scenario zit bijvoorbeeld de aanname dat al het textiel in het restafval potentieel beschikbaar is voor recycling.

Mogelijke oplossingen voor beleidsmakers

Zelfs in het optimistische scenario zou gerecycled materiaal voor minder dan de helft voorzien in de Nederlandse textielbehoefte. Het laat zien dat er ruimte is voor groei. Effectieve inzameling, ontwerpaanpassingen en technologische vooruitgang zijn noodzakelijk om het aandeel gerecycled textiel te vergroten.

Het rapport biedt hiervoor mogelijke oplossingen, zoals:

  • Creëer meer massa door beter en meer in te zamelen. Er zit nog een groot potentieel textiel in het huidige restafval.
  • Ontwikkel betere sorteermethoden specifiek voor recycling.
  • Verken hoeveel elastaan er maximaal in een kledingstuk met gemengde samenstelling mag zitten om de kwaliteit van gerecyclede vezels te waarborgen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) gaat daarom de potentiële oplossingen in kaart brengen voor factoren die het lastig maken om te recyclen.

Bekijk het gehele rapport Potentieel beschikbaar recyclaat uit post-consumer textiel.