Regeling vaststelling van de status einde-afval van recyclinggranulaat

Het doel van deze regeling is om te bevorderen dat steenachtige afvalstoffen nuttig worden toegepast als niet-afvalstoffen, op een heldere en verantwoorde wijze in overeenstemming met alle geldende Europese en nationale regelgeving. De einde-afvalregeling heeft daarnaast als doel om de gevolgen van het vervallen van de afvalstatus beheersbaar te maken zodat er geen nadelige gevolgen voor milieu en gezondheid optreden, wanneer de afvalregelgeving op deze stoffen niet meer van toepassing is.

Producenten en gebruikers van steenachtige afvalstoffen die onder deze einde-afvalregeling vallen hoeven geen gebruik te maken van deze regeling. De afvalstoffen verliezen dan alleen niet de afvalstatus. Voor steenachtige afvalstoffen die toegepast gaan worden als bouwstoffen is deze regeling het enige toetsingskader om te voldoen aan de einde-afvalstatus.

Deze einde-afvalregeling voor recyclinggranulaat is puur bedoeld om vast te stellen of een materiaal een afvalstof of niet-afvalstof is. De regeling geeft aan vanaf welk moment in de verwerkingsketen voor de steenachtige afvalstoffen de einde-afvalstatus kan gelden en deze dus niet langer een afvalstof zijn. Als het materiaal aan alle criteria uit de regeling voldoet en de afvalstatus kwijtraakt, geldt dat aan alle van toepassing zijnde stof- en productregelgeving moet worden voldaan, ook hogere wetgeving die niet benoemd is in de regeling. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan Verordening EG/2019/1021 (POP-verordening) en Verordening (EG) Nr. 1907/2006 (REACH). Ook de bestaande technische, milieuhygiënische en andere geldende voorschriften voor de toepassing als niet-afvalstof blijven gewoon van toepassing. Zo benoemt bijvoorbeeld de private Beoordelingsrichtlijn 2506 de producteisen die aan recyclinggranulaten worden gesteld. Hiermee wordt geborgd dat recyclinggranulaat voldoet aan de milieu- en civieltechnische eisen. De BRL2506 bestaat uit twee delen: NL-BSB BRL en KOMO BRL.

Na vaststelling van de regeling in 2015 is een naam en een artikel waar in de regeling naar is verwezen gewijzigd. Er moet daar gekeken worden naar de nieuwste versie van de wetgeving. Het gaat om:

  • In artikel 1 en artikel 5, eerste lid, is ‘bijlage A bij de Regeling bodemkwaliteit’ vervangen door ‘bijlage A bij de Regeling bodemkwaliteit 2022’; en
  • In artikel 1a is ‘artikel 1.1, vierde lid , van de Wet milieubeheer’ vervangen door ‘artikel 1.1, zevende lid, van de Wet milieubeheer.