Handreikingen
Wat is het doel van een handreiking?
Handreikingen zijn bedoeld om meer duidelijkheid te geven over de vraag of materialen een ‘afvalstof of niet’ zijn. Een handreiking geeft concrete handvatten voor deze beoordeling en legt uit hoe de afvalwet- en regelgeving toegepast moet worden in verschillende situaties. Zowel bedrijven als bevoegd gezag kunnen de handreiking gebruiken, bijvoorbeeld bij een aanvraag om omgevingsvergunning, in de uitoefening van de toezichtstaak of het doorlopen van een m.e.r.(-beoordelings)procedure.
Een handreiking is niet juridisch bindend, maar is een hulpmiddel. Zo heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bij het beantwoorden van de vraag of biomassa een afvalstof is, aansluiting gezocht bij de handreiking onbehandeld hout. Zie de uitspraak van de Afdeling van 1 september 2021 en 25 mei 2022.
Er bestaan op dit moment de volgende handreikingen:
Handreiking afvalstof of niet-afvalstof
Deze handreiking geeft algemene richtlijnen voor de uitleg en toepassing van de begrippen ‘afvalstof’, ‘(voortgezet) gebruik’, ‘bijproduct’ en ‘einde-afvalstatus’. Er wordt uitleg gegeven van relevante wetgeving, jurisprudentie en het beleid zoals opgenomen in het LAP.
Handreiking bevoegdheden bevoegd gezag
Deze Handreiking bevoegdheden bevoegd gezag (pdf, 191 kB), december 2024, is bestemd voor bevoegde gezagen van bedrijven die werken met afvalstoffen. De handreiking biedt een overzicht welk bevoegd gezag wanneer oordeelt of een materiaal een afvalstof is of niet. In dit overzicht vind je ook de wettelijke regels waar de bevoegdheid tot beoordeling te vinden is.
Handreiking onbehandeld hout
De Handreiking onbehandeld hout (pdf, 160 kB), november 2022, beoogt het bevoegd gezag, bedrijven of particuliere gebiedsbeheerder handvatten te bieden bij het beoordelen of sprake is van 'zich ontdoen' van hout dat vrijkomt bij velling of snoei van bomen.
Handreiking plantaardige productieresiduen met toepassing diervoeder
In de Handreiking plantaardige productieresiduen met toepassing diervoeder (pdf, 249 kB) wordt omschreven hoe je kunt beoordelen of een plantaardig productieresidu, afkomstig van de levensmiddelenindustrie, dat wordt toegepast als diervoeder, een bijproduct is. Dit aan de hand van de voorwaarden uit artikel 1.1, vierde lid Wet milieubeheer. Daarnaast komt de verhouding tussen diervoeder- en afvalwetgeving aan bod. Ook bevat de handreiking een checklist voor toezichthouders om in de praktijk snel te beoordelen of het aannemelijk is dat een plantaardig productieresidu geldt als bijproduct met de toepassing diervoeder.
Handreiking voortgezet gebruik milieustraten
De Handreiking voortgezet gebruik milieustraten (pdf, 297 kB), oktober 2024 , geeft een brede omschrijving van de feiten en omstandigheden die een rol kunnen spelen bij de beoordeling of materialen al dan niet een afvalstof zijn bij milieustraten. De handreiking omschrijft hoe beoordeeld kan worden of er sprake is van voortgezet gebruik bij milieustraten. Ook worden specifieke aanbevelingen gedaan om een milieustraat zo in te richten dat sprake kan zijn van voortgezet gebruik. Voor milieustraten die onderdeel vormen (of willen worden) van een circulair ambachtscentrum, is extra informatie te vinden op Circulair Ambachtscentrum.