Wat kunt u als stakeholder textiel verwachten van de ESPR?

De Europese Kaderverordening Ecodesign voor Duurzame Producten (ESPR) moet ervoor zorgen dat producten in allerlei sectoren, van textiel tot elektronica, duurzamer worden.

Het doel is producten circulair ontwerpen, zodat deze langer meegaan, beter te repareren zijn en meer gerecycled materiaal bevatten. Deze wetgeving is een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal. De ESPR is het wetgevend kader op basis waarvan ontwerpeisen kunnen worden gesteld. Er wordt per productgroep bepaald welke ontwerpeisen passend zijn om de milieu-impact van het product te verminderen.

Op 19 april 2025 presenteert de Europese Commissie het Ecodesign werkplan, hierin staat voor welke productgroepen de Commissie de komende jaren van plan is ecodesigneisen op te stellen. In dit artikel leggen we uit wat u als stakeholder in de textielsector kunt verwachten en wat u kunt doen.

Wat houdt de wetgeving in?

De ESPR maakt het mogelijk om eisen te stellen aan het ecologisch ontwerp van producten. Het gaat over prestatie- en informatie-eisen. Deze eisen moeten ervoor zorgen dat kleding langer meegaat en hergebruikt kan worden. Ook komen er eisen die repareerbaarheid en recyclebaarheid mogelijk maken. Dit betekent dat je als fabrikant al bij het ontwerp van je producten rekening moet houden met deze eisen.

Door deze ontwerpeisen te stellen, wil de Europese Commissie de ecologische impact van producten beperken. De nadruk ligt hierbij niet alleen op het verbeteren van de productkwaliteit, maar ook op het verminderen van CO₂-uitstoot.

Rapportageverplichting

Ook moeten grote (textiel) bedrijven, met meer dan 250 werknemers en meer dan 50 miljoen omzet, over het financiële 2025 jaar rapporteren over onverkochte voorraden die zij vernietigen. Deze rapportageverplichting geldt vanaf 19 juli 2030 ook voor middelgrote bedrijven. Kleine bedrijven zijn vrijgesteld van deze verplichting.

Verbod op vernietiging

Vanaf 19 juli 2026 mogen grote bedrijven geen onverkochte kleding, kledingaccessoires – zoals riemen – en schoenen meer vernietigen. Voor middelgrote bedrijven gaat dit in vanaf 19 juli 2030.

Digitaal productpaspoort

Naast de prestatie-eisen maakt de verordening het ook mogelijk om informatie-eisen op te stellen in een digitaal product paspoort. Dit digitale paspoort kan informatie bevatten over de eigenschappen, de productie en de duurzaamheidskenmerken van een product. Hierdoor is het de verwachting dat het voor consumenten makkelijker wordt om verantwoorde keuzes te maken en producten te selecteren die minder belastend zijn voor het milieu. Ook voor afvalverwerkers en toezichthouders is een digitaal productpaspoort nuttig. Afvalverwerkers kunnen inzicht krijgen in de materialen die producten bevatten en toezichthouders kunnen met de informatie controleren of producten aan de eisen voldoen.

Voor welke producten geldt de regelgeving?

De ESPR is bedoeld voor alle productcategorieën, maar de Europese Commissie zal beginnen met een aantal prioritaire sectoren. Deze sectoren hebben een grote milieu-impact die door het stellen van ontwerpeisen kan worden verlaagd. De Europese Commissie overweegt om de volgende productgroepen en tussenproducten te prioriteren voor het volgende Ecodesign werkplan:

  • Textiel, met name kleding en schoeisel
  • IJzer en staal
  • Aluminium
  • Meubels inclusief matrassen
  • Banden
  • Wasmiddelen
  • Verf
  • Smeermiddelen
  • Chemicaliën
  • Energie-gerelateerde producten
  • ICT en andere elektronica

Hoe kunt u als stakeholder textiel input leveren?

Voor iedere productgroep met ecodesigneisen doet de Europese Commissie een voorbereidende studie. Voor textiel is al een voorbereidende studie gestart. Op basis hiervan kan de Commissie ontwerpeisen opstellen. Via het Ecodesign Forum en de Ecodesign expertgroep kunnen geselecteerde stakeholders input leveren.

Om input op te halen organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in 2025 een stakeholdersbijeenkomst voor partijen in de textielsector. In deze bijeenkomst krijgt u algemene uitleg over de ESPR en wat dit inhoudt voor de textielsector.


Input geven?

Om input op te halen organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat begin 2025 een stakeholdersbijeenkomst voor partijen in de textielsector. Werkt u in de textielsector en wilt u hieraan bijdragen? Schrijf u in via:

het aanmeldformulier ESPR