Tijdlijn implementatie ESPR

De Europese Kaderverordening Ecologisch Ontwerp voor Duurzame Producten (ESPR) moet ervoor zorgen dat aan producten in vrijwel alle sectoren, van textiel tot elektronica, circulariteitseisen worden gesteld. Het doel is producten circulair ontwerpen, zodat producten langer meegaan, beter te repareren zijn en meer gerecycled materiaal bevatten. Zo moeten producenten al bij hun ontwerp rekening houden met repareerbaarheid, hergebruik en recycling.

De ESPR is het wetgevend kader op basis waarvan ontwerpeisen kunnen worden gesteld. Er wordt per productgroep bepaald welke ontwerpeisen passend zijn om de milieu-impact van het product te verminderen. Ook wordt het voor productgroepen waarvoor ecodesign-eisen gelden verplicht om een digitaal producten paspoort beschikbaar te stellen. De Europese Commissie bepaalt per productgroep welke productinformatie hierin moet worden opgenomen. Het kan gaan om informatie over herkomst van materialen en informatie over duurzaamheid en circulariteit van een product.

Met dit werkplan presenteert de Europese Commissie voor welke productgroepen de komende jaren ontwerpeisen worden opgesteld. Via het Ecodesign Forum en de Ecodesign expertgroep kunnen geselecteerde stakeholders input leveren.

In de ESPR staat dat de Europese Commissie de volgende productgroepen als prioritair moet beschouwen, tenzij de Commissie hier onderbouwd van afwijkt:

  • Textiel, met name kleding en schoeisel
  • IJzer en staal
  • Aluminium
  • Meubels inclusief matrassen
  • Banden
  • Wasmiddelen
  • Verf
  • Smeermiddelen
  • Chemicaliën
  • Energie-gerelateerde producten
  • ICT en andere elektronica

Volgens deze nieuwe regels moeten grote bedrijven ieder jaar, in hun financiële rapportage, openbaar maken hoeveel onverkochte consumentenproducten ze hebben vernietigd en de reden hiervoor. Deze rapportageverplichting geldt voor zowel onverkochte voorraden als voor geretourneerde producten.

Nadat alle lidstaten en andere leden van het Ecodesign Forum de kans hebben gekregen om input te geven, werkt de EU aan de definitieve ecodesign-eisen. Als deze eisen zijn aangenomen weet u als producent waar u aan moet voldoen.

Er worden onverkochte producten in de EU vernietigd. Zo verspillen we onnodig grondstoffen en materialen. Deze maatregel verbiedt grote bedrijven om onverkochte kleding, kledingaccessoires en schoenen te vernietigen. De Europese Commissie zal op basis van de informatie over vernietiging van onverkochte producten, die de komende jaren door de geldende informatieverplichting wordt verzameld, overwegen om deze maatregel naar andere productgroepen uit te breiden.

18 maanden na het publiceren van de definitieve ecodesign-eisen gaan deze nieuwe eisen in werking. Vanaf dit moment moet je als producent hieraan voldoen.

Het verbod op vernietiging van onverkochte kleding, kledingaccessoires en schoeisel wordt ook van kracht voor middelgrote bedrijven. De rapportageverplichting over de vernietiging van onverkochte goederen wordt van kracht voor middelgrote bedrijven.