Circulair matras
Elk jaar 1,5 miljoen matrassen weggegooid
Jaarlijks gooien we in Nederland 1,5 miljoen matrassen weg. Deze omvangrijke volumes zorgen voor grote problemen bij afvalinzamelaars. Slechts een deel wordt schoon ingezameld voor recycling en de materiaal terugwinning uit de matrassen is beperkt. Het schuim is niet recyclebaar en wordt hergebruikt in laagwaardige toepassingen zoals isolatie of judomatten.
Oplossing: een circulair matras
Auping heeft het matras zo ontworpen dat het eenvoudig uit elkaar gehaald kan worden en volledig recyclebaar is. In samenwerking met DSM ontwikkelde Auping een alternatief voor schuim, gemaakt van polyester
en volledig recyclebaar. Een belangrijke ontwikkeling voor de matrasindustrie, omdat het de kans biedt de materiaalkringloop te sluiten. De circulaire matrassen blijven eigendom van Auping om zo recycling aan het einde van gebruik te realiseren. Momenteel is het matras alleen nog voor zakelijke klanten verkrijgbaar, maar Auping werkt hard aan een aantrekkelijke
propositie voor consumenten.
Product ontwerp
- Alternatief voor schuim: Auping gebruikt een 3D weefsel/structuur van polyester als comfort laag. Deze structuur is volledig recyclebaar, ventileert
goed en biedt hetzelfde comfort als conventioneel schuim. - Mono-materialen: het matras is gemaakt van mono-materialen om de recycling te bevorderen. De springveren zijn van metaal, de tijk, het vilt, de comfortlaag, de hoezen om de veren en de lijm zijn allemaal van een gradatie polyester. Hierdoor is het matras erg goed recyclebaar.
- Polyesterlijm: de verschillende lagen van het matras zijn aan elkaar bevestigd met een polyesterlijm. De lijm heeft een lagere smelttemperatuur dan de rest van het matras, door het matras te verwarmen kan het uit elkaar worden gehaald. Lijmresten zijn geen probleem, omdat het matras, behalve
de springveren, volledig van polyester is.
De keten
- Zelf inzamelen en recyclen: Auping neemt verantwoordelijkheid voor de end-of-life door eigenaar te blijven van het matras en deze na gebruik in te zamelen voor recycling. Auping organiseert zelf de recycling. De komende tijd gaan ze het recyclingproces optimaliseren om een hoogwaardig gerecycled materiaal te maken voor hergebruik in nieuwe matrassen.
- Korte transportafstanden: alle leveranciers zitten op maximaal 150 kilometer van de productie in Deventer om zo transport te minimaliseren.
Het economische aspect is essentieel voor het slagen van circulaire producten. Dat vraagt niet alleen om aanpassingen van het ontwerp van producten, maar ook om een nieuwe, aantrekkelijke propositie in de markt.
Verdienmodel
- Verkrijgbaarheid uitbreiden: Momenteel is het circulaire matras alleen voor zakelijke klanten verkrijgbaar, binnenkort zullen de eerste gasten van Landal Greenparks op het matras slapen.
- Servicemodel voor consumenten: Auping wil toewerken naar een servicemodel waarbij de consument betaalt voor gebruik en Auping eigenaar blijft van het matras. In een later stadium gaan ze mogelijke doelgroepen verkennen. Mogelijk werkt een service model ook goed voor de bedframes, die ook goed gerefurbished kunnen worden.
- Terugname-verplichting: in Tweede kamer is besloten een terugname-verplichting voor matrassen in te voeren. Het circulaire matras zou daar goed in kunnen passen, wat Auping mogelijk veel kosten bespaart.