Circulaire werkschoen

Een grote stroom afgedankte werkschoenen.

Werkschoenen worden intensief gebruikt en bij de zwaarste beroepen eens per jaar vervangen. Dit levert een grote reststroom van schoenen op.

Oplossing:

EMMA Safety Footwear ontwikkelde een circulaire werkschoenencollectie,
waaronder de Amazone: de eerste volledig recyclebare werkschoen met een
langere gebruiksduur.

EMMA  maakt kwalitatieve werkschoenen voor elke sector. Duurzaamheid zit in het DNA van het bedrijf. Het was dan ook een logische stap om de milieu-impact van hun schoenen te verkleinen. Veiligheid en comfort staan voorop in het ontwerp van de werkschoenen, maar levensduur en een lage milieu-impact zijn minstens zo belangrijk.
De afgelopen jaren bracht EMMA alle materialen van zijn producten tot in detail in kaart. Men weet precies wat de samenstelling is van de materialen en waar kansen voor verduurzaming liggen. Voor het gehele assortiment zijn de schadelijke en niet-recyclebare materialen door alternatieven vervangen.

Het ontwerp

  • Lange levensduur: de circulaire werkschoen is ontworpen voor een lange levensduur. De leren hiel is vervangen door het slijtvastere TPU. De rest van de buitenkant bestaat uit oil nubuck; dit leer blijft zonder onderhoud langer soepel en slijt minder snel. In de TPU hiel zitten sleuven waar de stiksels invallen, zodat ook deze minder snel slijten. Het kwetsbare bovenste veterhaakje is vervangen door een oog.
  • Mono-materialen: alle materialen in de schoen zijn mono-materialen en daardoor volledig en veilig te recyclen. De voering was voorheen bijvoorbeeld van een polyamide/ polyester blend, maar is vervangen door 100% polyester, met een slijtvaste hiel van 100% polyamide.
  • 'Next use applications': Bij het kiezen van de materialen denkt EMMA na over voor welke nieuwe toepassingen de materialen hergebruikt kunnen worden. Het PU wordt bijvoorbeeld gebruikt in isolatiemateriaal als alternatief voor kurk en van het leer worden persproducten gemaakt.

De keten

  • Inzameling: een partnerbedrijf organiseert de inzameling van de schoenen. Zij plaatsen inzamelkarren bij dealers en verzorgen de logistiek.
  • Demontage: bij EMMA worden de gebruikte schoenen handmatig met een multitool  gedemonteerd. De mogelijkheden voor mechanische demontage worden verkend, bijvoorbeeld door samenwerking met partners. Op dit moment is het volume nog niet groot genoeg, maar er liggen kansen voor opschaling.
  • Controle over de keten: om de kwaliteit te waarborgen heeft EMMA altijd al veel controle gehad over zijn keten. Om alle materialen in kaart te brengen breidt het bedrijf deze nog verder uit. Zo is er nu ook contact met de leveranciers van EMMA’s toeleveranciers. Deze sterkere band resulteert in verbeterde materialen en het vinden van alternatieven.

“We moeten ons verhaal overbrengen op klanten
zodat we hen motiveren mee te doen
en samen de keten te sluiten,
bijvoorbeeld door gebruikte schoenen terug te sturen.”

Het verdienmodel

  • Investeren als koploper: het in kaart brengen van de materialen en het inzamelen en recyclen van de werkschoenen is nu nog een investering. De extra kosten berekent EMMA niet door aan klanten. Het bedrijf is van mening dat klanten niet méér hoeven te betalen voor duurzame producten. Door zijn koploperspositie en het vinden van hoogwaardige nieuwe toepassingen voor reststromen verwacht EMMA dat deze strategie zich op de lange termijn zal terugbetalen.
  • Sociale onderneming: al sinds de oprichting in 1931 is EMMA een sociale onderneming en heeft het grootste deel van zijn werknemers een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit maakt het arbeidsintensieve demonteren van de schoenen haalbaar.