Krachtenbundeling Rijk-Regio voor de Circulaire Economie

De Rijksoverheid, het Interprovinciaal Overleg (IpO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen (UvW) ondertekenden donderdag 20 maart de overeenkomst 'Krachtenbundeling Rijk-Regio voor de Circulaire Economie'.

Een belangrijke mijlpaal in onze gezamenlijke inzet richting een volledig circulaire economie in 2050. Met deze afspraken versterken we de samenwerking tussen overheden, waardoor we beleidsmaatregelen beter op elkaar kunnen afstemmen, dubbel werk wordt voorkomen en onze collectieve impact wordt vergroot.

De krachtenbundeling richt zich op zes thema’s, elk met een aparte themawerkgroep.

  • Ruimte en circulaire economie
  • Circulair opdrachtgeven en inkopen
  • Vergunning, Toezicht en Handhaving (VTH)
  • Midden- en Kleinbedrijf (MKB)
  • Kennisdeling
  • Ketens - Maakindustrie

Lees meer over de thema’s op de inschrijfpagina. De komende periode staat in het teken van gezamenlijke uitwerking en implementatie van de afspraken. Ben jij werkzaam bij een gemeente, provincie, waterschap of rijksambtenaar en wil jouw organisatie hier aan meedoen? Dat kan! In de periode tussen 20 maart en 1 mei staat de inschrijving voor de thema werkgroepen open.

Wanneer is deelname voor jouw organisatie interessant?

  • Als jouw organisatie ambities of activiteiten heeft op één van de Krachtenbundeling-thema's: Ruimte, circulair opdrachtgeven en inkopen, VTH, MKB, Kennisdeling of Ketens.
  • Als jouw organisatie deelname aan een werkgroep als kans beschouwt om eigen projecten en activiteiten te versterken en te verrijken met de ervaringen en activiteiten van andere organisaties in de werkgroep.
  • Als het voor jouw organisatie of jouzelf interessant is om je netwerk te verbreden met andere overheden uit verschillende bestuurslagen.
  • Als jouw organisatie en jijzelf interbestuurlijk willen samenwerken met de koplopers uit jouw beleidsveld.
  • Als jouw organisatie zich wil inzetten voor het vinden van oplossingen voor gezamenlijke vraagstukken waarbij we elkaar nodig hebben.
  • Als jouw organisatie invloed wil uitoefenen op de gezamenlijke koers met andere overheden.
  • Als jouw organisatie met deze krachtenbundeling eigen ervaringen, kennis en projecten beschikbaar wil stellen aan andere overheden zodat zij daaraan kunnen meedoen, daarvan kunnen leren of hun beleid daarmee kunnen aanscherpen.
  • Als jouw organisatie kansen ziet voor de circulaire economie die we alleen gezamenlijk kunnen verzilveren.
  • Als jouw organisatie de krachtenbundeling ziet als kans om te halen én te brengen, om met de instrumenten en netwerken van anderen eigen dossiers te versterken, en met jouw tijd en instrumenten anderen te helpen, dan is de krachtenbundeling iets voor jou en jouw organisatie.

Wanneer is deelname voor jou waarschijnlijk minder interessant?

  • Deelname is voor jou minder interessant als je voor jezelf niet scherp kunt maken wat deze Krachtenbundeling jou kan opleveren.
  • Deelname is voor jou minder interessant als je voor jezelf niet scherp kunt maken hoe je met jouw bijdrage anderen verder kunt helpen.
  • Deelname aan een themawerkgroep is voor jou minder interessant als je liever reactief dan actief wilt bijdragen, dan is aanmelden als agendalid waarschijnlijk een betere match.

Op welk niveau kan je deelnemen?

Bij deelname als actief themawerkgroeplid verwachten we van je dat je gedreven bent om interbestuurlijk samen te werken aan jouw dossier en dat je daarvoor tijd vrijmaakt. Dat gaat bijvoorbeeld om actief meedenken tijdens bijeenkomsten, en om voorwerk en nazorg van die bijeenkomsten. Daarnaast vragen we je om zorg te dragen voor eventueel benodigde afstemming binnen je eigen organisatie met andere beleidsvelden, en voor informatie-uitwisseling met je eigen koepel. Inschatting voor de rol van themawerkgroeplid is 1 a 2 dagdelen per week.

Wil je wel graag betrokken zijn maar heb je voor een actieve rol geen tijd? Dan kun je je ook aanmelden als agendalid. We verwachten dan geen expliciete bijdrage van jou maar houden je wel op de hoogte van de ontwikkelingen van de werkgroep. Je invloed op de activiteiten en gezamenlijke koers is dan beperkt.

Tot slot kun je je ook aanmelden als voorzitter van een thema. Als voorzitter zorg jij ervoor dat de themawerkgroep een actieplan maakt en uitvoert waarmee de bestuurlijke afspraken worden geïmplementeerd. Ook zorg jij ervoor dat de inzet van alle werkgroepleden een plekje krijgt in de activiteiten, bewaak je de voortgang en zorg je voor de afstemming met medevoorzitters van andere thema's, met koepels, en met de procesregisseur wanneer er bestuurlijke en directeurenoverleggen plaatsvinden. Inschatting voor de rol van voorzitter is 1 a 2 dagen per week.

Let op: we vragen je expliciet om akkoord te geven dat je tijd en mandaat krijgt om deel te nemen aan de werkgroep en jouw organisatie daarin te vertegenwoordigen.


Wanneer beginnen we?

De startbijeenkomst van alle werkgroepen vindt plaats op woensdagmiddag 14 mei 2025. Zet deze alvast in je agenda.

Wanneer zijn we klaar?

De looptijd van de overeenkomst 'Krachtenbundeling Rijk-Regio voor de Circulaire Economie' is van 20 maart 2025 tot 31 december 2026. Tussentijdse voortgang zal in deze periode ongeveer vier keer bestuurlijk worden besproken tussen:

  • de Staatssecretaris circulair economie van IenW - momenteel Staatssecretaris Jansen
  • de bestuurlijk portefeuillehouder circulair economie van het IpO -momenteel Gedeputeerde Douwstra
  • de bestuurlijk portefeuillehouder circulair economie van de VNG -momenteel Wethouder Veeningen
  • de bestuurlijk portefeuillehouder circulair economie van de UvW -momenteel dagelijks bestuurslid Mager

Wij zien er naar uit om samen met jullie een mooie krachtenbundeling neer te zetten voor de circulaire economie, en hopen jullie in mei te mogen ontvangen.

Schrijf je hier in!

Inschrijfformulier werkgroepen Krachtenbundeling Circulaire Economie