"Circulaire economie is van ons allemaal"

Transitiemaker Mark Kok en Tom Harms, werkzaam bij Regio West-Brabant (RWB) spreken gepassioneerd over het netwerk van gemeenteambtenaren en het leerprogramma Circulaire Koplopers. In dit leerprogramma richten ze zich op de rol van de overheid: wat kunnen gemeenten doen om de transitie mogelijk te maken en te versnellen?

Regio West-Brabant (RWB) bestaat uit 16 samenwerkende gemeenten die zich richten op drie speerpunten: plantbased, circulair en innovatie. In het leerprogramma 'Circulaire economie' leren ambtenaren over circulair denken en doen. Én hoe ze theorie in de praktijk kunnen toepassen.

In een periode van zes maanden biedt het leerprogramma ondersteuning aan ambtenaren met workshops, intervisies en individuele sparringsessies. Ambtenaren kiezen tijdens de individuele sparringsessies een zelfgekozen casus om transitiedenken te ontwikkelen.

De doelstellingen van het programma zijn:

  • Handvaten aanbieden om met transitiemanagement en circulariteit aan de slag te gaan
  • Praktijkgerichte ondersteuning bij transitie naar gedragsverandering en in gesprekstechnieken
  • Community opbouwen die met elkaar kennis opdoen, ervaringen en dilemma’s uitwisselen.

Community starten

"Het werkt om een circulaire economie-community te starten. Niet alleen omdat het onderwerp redelijk nieuw is, maar ook omdat er vaak nieuwe mensen bij gemeenten zitten. Hoe gaan mensen elkaar vinden? Circulaire economie is een onderwerp dat tegelijkertijd overal doorheen loopt", vertelt Mark. "Best practices van andere regio’s zijn niet altijd kopieerbaar of opschaalbaar door afstand of andere lokale omstandigheden. Het is dus belangrijk dat je elkaar in de regio eerst weet te vinden."

Vragen stellen

Mark: "Transitiedenken is niet van de ene op de andere dag iets dat je ontwikkelt. Door individuele begeleiding en het bespreken van casussen komen deelnemers los van hun werk en het framework waarin ze hun werk doen. Welke veranderaar ben je? Waarom doe je wat je doet? wat voor een type ben je? Er is een mismatch tussen jou en je collega, wethouder, hoe neem je die collega mee in wat je wil veranderen en hoe zorg je dat het peloton gaat twijfelen?"

Transities zijn mensenwerk

Tom: "De werkwijze slaat aan en mensen zijn enthousiast. De vraag die deelnemers zichzelf stellen is: ben ik bezig met optimaliseren of ben ik bezig met fundamentele verandering? Ze hebben zelf een persoonlijke transitie doorgemaakt. Dat is een van de leukste dingen van de leerlijn. Zoals Jan Rotmans, professor transities en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, zegt: transities zijn mensenwerk en wij als ambtenaren kunnen een ontzettende grote rol spelen in de duurzaamheidstransitie. Het traject duurde een half jaar en was een groot succes. We kijken nu hoe we deze werkwijze kunnen delen en andere ambtenaren verder kunnen inspireren."


Meer weten over het leerprogramma Circulaire koplopers?

Neem gerust contact op met Tom Harms of Mark Kok. Ze helpen je graag verder op weg.

Tom.harms@west-brabant.eu  +31628942775

Mark.kok@west-brabant.eu  +3164617248