Met Drents noaberschap naar een moderne deeleconomie

Met het project ‘Drenthe Deelt’ werkt de Provincie Drenthe aan een moderne deeleconomie. Drenthe Deelt ondersteunt bewoners om op een fysieke plek spullen met elkaar te delen. Twee voorbeelden waar dit gebeurt zijn een deeltuin in Beilen en een reparatiehub in het Rensenpark in Emmen.

Buurtmoestuin Beilen-West
Bewoners van Beilen-West werken samen met de leerlingen van een basisschool in een nabij gelegen biologische buurttuin waaruit samen wordt geoogst. Samen bepalen ze wat er groeit. Aardappels, sla of boontjes? Daar hoeven ze voorlopig niet meer voor naar de supermarkt. Leerlingen van de basisschool leren over de plantensoorten en compost, maar nu eindelijk niet meer alleen uit de boekjes. Bekijk het filmpje.

Reparatiehub Rensenpark Emmen
In het oude dierenpark in Emmen werkt een groep enthousiaste omwonenden aan de totstandkoming van een lokale reparatie hub. Op deze plek kunnen buurtbewoners binnenkort zowel gereedschap huren als hun eigen kapotte spullen repareren, met of zonder hulp. “Veel dingen kunnen we zelf regelen”, zeggen de initiatiefnemers. “En waar we dat niet kunnen, werken we samen met Toolbox, de sociale werkplaats gevestigd op het Rensenpark, of Facet, de bibliotheek in Emmen.” Er is veel energie om ‘Rensenpark Deelt’ tot een serieus netwerk en alternatieve beweging te maken. Momenteel wordt gewerkt aan het regelen van het eerste gereedschap.

Over Drenthe Deelt
Drenthe Deelt is een project gericht op het ondersteunen van lokale initiatiefnemers en groepen bij het realiseren van een circulair deelproject in hun buurt. Het project is gefinancierd vanuit de Sociale Agenda van de Provincie Drenthe: een programma gericht op inclusie, toekomstbestendige voorzieningen, groen en leefbaarheid. Op deze manier krijgt het van oudsher aanwezige ‘noaberschap’ een moderne vorm: de deeleconomie. De ondersteuning kan bestaan uit het opzetten en verspreiden van buurtenquêtes, het organiseren en invullen van informatieavonden, trainingen of excursies, het uitwerken van ambities of het maken van een plan van aanpak. Ook in het directe contact met de gemeente voor een vergunning, laadpaal of subsidie kan worden ondersteund. Er zijn diverse checklists, communicatiemiddelen, rekentips en voorbeeldplannen beschikbaar voor gebruik. De ondersteuning wordt uitgevoerd door de Natuur en Milieufederatie Drenthe in samenwerking met de BOKD.

Neem voor meer informatie contact op met de NMF Drenthe: e.suringar@nmfdrenthe.nl.

Waarom delen?

Door spullen of voedsel op een centrale plek te hebben en samen te gebruiken en beheren maak je de keten kort en lokaal. Er zijn veel minder grote bedrijven en bijvoorbeeld aandeelhouders ver weg die ook iets moeten verdienen. Dat betekent dat jouw inzet, spullen en misschien geld direct tastbare waarde toevoegt aan je omgeving en niet ergens verdwijnen als rendement in de wereldeconomie. Je hebt daarom samen ook nog eens minder last van eventuele prijsstijgingen, inflatie of andere marktmechanismen. Hoe groter de deeleconomie, des te kleiner de hoeveelheid geld die rondgepompt hoeft te worden om in dagelijkse dingen te voorzien. Dat betekent dat er minder schadelijke economische groei nodig is. Waarom schadelijk? Groei vraagt altijd weer meer land en grondstoffen – en over die grenzen zijn we allang heen.