Drentse gemeenten tekenen voor circulaire grondstoffeneconomie in 2050

Alle Drentse gemeenten werken samen op het gebied van afval en reiniging, met als gezamenlijk doel een circulaire grondstoffeneconomie. De Drentse gemeenten hebben afspraken gemaakt hoe zij dit willen realiseren. Deze afspraken zijn vastgelegd in een manifest en op donderdag 1 juni 2023 door alle verantwoordelijke bestuurders ondertekend.

Jaarlijks wordt nog veel afval ongescheiden ingeleverd. Het verbranden van ongescheiden afval is erg duur en de verwachting is dat deze kosten in de toekomst nog verder zullen stijgen. Hoe beter afval wordt gescheiden, hoe meer er hergebruikt kan worden en hoe minder het milieu wordt belast. Met het manifest bevestigen de gemeenten dat zij zich inzetten om de hoeveelheid restafval te verminderen. Het uiteindelijke doel is dat in 2050 geen grondstoffen meer worden verspild. Als tussenstap streven de gemeenten ernaar dat in 2030 maximaal 100 kilogram restafval per inwoner wordt ingezameld.

Kennis en ervaringen delen

Om een circulaire grondstoffeneconomie te bereiken, volgen de Drentse gemeenten elk een eigen route, aanpak of plan. In het manifest spreken ze met elkaar af elkaar te motiveren, om zich blijvend in te zetten voor de realisatie van de doelen en elkaar te ondersteunen door het delen van kennis en ervaringen. Het manifest is getekend voor vijf jaar, maar kan daarna worden verlengd.

Waarde manifest

Gemeenten hebben veel profijt ondervonden van het voorgaande manifest dat in 2017 in het leven werd geroepen. Om de VANG-doelstellingen te halen was individuele én gezamenlijke inzet noodzakelijk, want waarom zou elke gemeenten dat afzonderlijk willen oppakken? Dat leverde een energieke samenwerking op in een losse organische organisatiestructuur. Het bestaande, aflopende, manifest is nu dus geactualiseerd. De waarde van het manifest ligt in het feit dat er duidelijkheid wordt geboden aan elkaar, de inwoners en andere betrokkenen in het speelveld van afval en grondstoffen. De samenwerking van Drentse gemeenten heeft ook andere gemeenten geïnspireerd. Er zijn inmiddels vijf gemeenten in provincie Groningen die op dezelfde manier willen gaan samenwerken.

Gezamenlijke acties

Om inwoners bewust te maken van de noodzaak om afval goed te scheiden, zijn de Drentse gemeenten de campagne ‘Geef het door’ gestart. Met posters, infographics, socialmediaberichten en succesverhalen worden alle Drenten gestimuleerd tot afvalscheiding. Ook gaan de gemeenten samen een verkenning uitvoeren naar de mogelijkheden voor circulaire ambachtscentra in Drenthe.


Op de website http://www.geefhetdoor.nl/ worden tips gegeven en is informatie te vinden over het scheiden. Want afval is een grondstof voor nieuwe producten.