Maatschappelijk verantwoord inkopen met SDG inkoopkompas
Provincie Zeeland weegt de maatschappelijke gevolgen mee in de bedrijfsvoering, inkoop van projecten en services. Samen met andere overheden heeft de Provincie Zeeland het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) 2022-2025 ondertekend. Om maatschappelijk verantwoord inkopen zichtbaar en meetbaar te maken heeft het MVI Platform samen met Provincie Zeeland de tool, SDG inkoopkompas ontwikkeld.
Met de tool impact concreet maken
Met het SDG Inkoop Kompas kan de impact van elk project of product op mens, milieu en maatschappij concreet gemaakt worden. De tool verbindt informatie uit diverse bronnen en databases, waarmee je op een eenvoudige manier kansen en risico’s kan identificeren voor de ambitie in je project. Samen met een student van de TU/delft heeft het MVI Platform daarvoor een methode ontwikkeld voor SDG dialogen op project niveau.
Hoe aan de slag met de tool?
"Een projectleider kan samen met het team via twee SDG dialogen de impact ambitie concreet maken. Dit wordt gedaan door in de eerste sessie met hulp van het kompas de SDG doelen te selecteren die relevant zijn, waarbij gebruik wordt gemaakt van de beschikbare data. Denk aan databases zoals het loket voor de leefomgeving, LCA databases en de MVO risicochecker. Belangrijk is om een diverse groep van relevante stakeholders uit te nodigen, zodat je de praktisch kennis kan toevoegen. In de tweede sessie wordt de inkoopstrategie geformuleerd en maak je een keuze op welke wijze je het meetbaar wil maken en uitvragen (eis, markt uitdagen via gunning of pilot).
Door deze dialogen op een vroegtijdig stadium te doen, kan je de meeste impact maken", aldus initiatiefnemer van het MVI platform, Mariska van Dalen.
"Maar in de praktijk zien we dat het voeren van deze dialogen ook later nog bij kunnen dragen, vanwege koppelkansen die geïdentificeerd worden tussen projecten."
Het uiteindelijke doel
Mariska: "Het uiteindelijke doel van het SDG Kompas is om gebruikers actief kennis en ervaringen te laten delen met elkaar. Op basis van ervaringen kunnen we patronen herkennen en de tool verder door ontwikkelen waardoor we in de tijd steeds meer impact kunnen maken."
Benieuwd naar een praktijkvoorbeeld?
SDG Nederland heeft als voorbereiding bij het organiseren van het landelijke event in het KIT op 27 september 2022 het SDG inkoop kompas gebruikt om keuzes te maken voor de spullen en catering. Hier zijn de resultaten uit de database en impact zichtbaar gemaakt.
En natuurlijk zijn ook de resultaten van Provincie Zeeland op het gebied van MVI terug te vinden op het MVI Platform. Door de resultaten te delen kunnen ook andere provincies en inkopers hiervan leren.
Delen
Meer weten?
Neem dan contact op met:
- Martin Scherpenisse, Provincie Zeeland mcscherpenisse@zeeland.nl
- Mariska van Dalen, MVI Platform mariskavandalen@mviplatform.nl.