Nieuwsbrief CE in de regio, nr.10
Rijkswaterstaat houdt u, in opdracht van het ministerie van IenW, via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie zoals aansprekende praktijkvoorbeelden bij decentrale overheden, actualiteiten, beleidsdocumenten, handreikingen en inspirerende bijeenkomsten. Veel leesplezier!
Vlogreeks: Hoe geeft Regio Arnhem - Nijmegen vorm aan circulaire economie?
Nederland zet steeds meer circulaire initiatieven op. In veel regio’s doen ze hard hun best om circulaire doelstellingen te halen. En dat doen ze allemaal op hun eigen manier. In de vlogreeks ‘Circulaire initiatieven aan het woord’ gaan we langs bij een aantal mooie voorbeelden. Voor inspiratie en om van elkaar te leren. In deze aflevering gaan we op bezoek bij de regio Arnhem - Nijmegen en zien we hoe zij invulling geven aan de circulaire economie.
Circulaw maakt EU-wetgeving inzichtelijk en toepasbaar
Hoe kun je bestaande wet- en regelgeving beter toepassen voor een circulaire economie? Dat is precies wat Circulaw doet. Dit kennisplatform maakt complexe wet- en regelgeving inzichtelijk zodat beleidsmakers, projectleiders en inkopers ermee aan de slag kunnen. Het platform deed dit al op nationaal niveau, maar onlangs doken de juristen ook in ‘de storm’ aan EU-wetgeving die op ons afkomt. Arjan Hassing, initiator en projectleider legt uit. ‘Met Circulaw zetten we regelgeving op de kaart, daar ben ik trots op. Dit helpt overheden richting en duidelijkheid te geven richting een circulaire economie.’
VNG start Forum Circulaire Economie
VNG heeft een forum over circulaire economie opgezet. Hier delen al meer dan 80 gemeenteambtenaren kennis en ervaring rond circulaire economie. Het forum biedt een ruimte voor het delen van interessante artikelen, publicaties, best practices en nieuwsberichten.
Online Voortgangsmagazine circulair Zuid-Holland
Om inzichtelijk te maken wat er in 2023 allemaal gebeurde op circulair gebied in Zuid-Holland maakte de provincie een online magazine. Zo kunt u een interview lezen met DZB Leiden, waar hout wordt gered van de verbrandingsoven en waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk vinden. Ook leest u over Het Circulair Bagger Consortium dat toewerkt naar een circulaire baggerketen, waar bagger wordt ingezet als grondstof voor bouwmaterialen. Of bekijk de vlogs van Els Boesveld die langsgaat bij circulaire projecten en kijkt waar deze projecten tegenaan lopen.
Infographics maken circulaire impact inzichtelijk
Tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen zes infographics van circulaire impactprojecten in ontvangst genomen. Gedeputeerde Helga Witjes van Gelderland overhandigde als vertegenwoordiger van de regio’s de infographics. Deze infographics tonen in één oogopslag de impact van een circulair project en zijn bedoeld om andere overheden te inspireren ook aan de slag te gaan.
Hoe stimuleer je consumenten te kiezen voor tweedehands meubels?
In een circulaire economie gooien we minder weg en hergebruiken we spullen. Bijvoorbeeld meubels. Maar hoe zorg je ervoor dat consumenten eerder kiezen voor tweedehands meubels? En wat zijn voor hen belemmeringen om het niet te doen? Deze vragen stonden centraal in het onderzoek van Gedragsbureau Dijksterhuis en van Baaren. D&B interviewde vier verschillende doelgroepen en geeft in het onderzoek kansrijke aanknopingspunten om gerichte interventies in te zetten voor deze doelgroepen.
Podcast ‘Achter de schermen bij Nederland’ over circulaire economie
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een nieuwe podcastserie genaamd ‘Achter de schermen bij Nederland’. Hier vertellen medewerkers van IenW en Rijkswaterstaat over hun werk. Een van de podcasts gaat over de circulaire economie (wat verstaan we hier eigenlijk onder?) en noemt als voorbeeld de circulaire ambachtscentra die in steeds meer gemeenten worden opgericht. Met Martijn Tak van het Nationaal Programma Circulaire Economie en Sabrina van der Linden van Circulaire ambachtscentra. Geïnteresseerd?
Luister op Spotify naar podcast 'Achter de schermen bij Nederland', of via Apple podcast.
Milieu Centraal helpt consument om duurzame keuzes te maken
Als gemeente draag je bij aan een duurzame wereld. Het is bekend dat textiel een grote impact heeft op mens en milieu, daarom wordt textiel gescheiden ingezameld. Veel inwoners hebben vragen over textielinzameling en -verwerking. Door feiten te scheiden van fabels helpt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal de consument. In dit interview vertelt Lara Peters van Milieu Centraal hoe zij dat doen. Verwijs in je plannen naar Milieu Centraal, bijvoorbeeld voor de voorlichting door de gemeente. Zij zijn ervoor!
Gemeente Leeuwarden op weg naar een circulaire economie
De gemeente Leeuwarden zet stappen op weg naar een volledig circulaire economie in 2050. Zo heeft de gemeente het nieuwe ‘Uitvoeringsprogramma 2024-2027’ en de uitvoeringsagenda ‘Volhoudbare Eigen Organisatie 2024-2027’ vastgesteld. Ook doet de gemeente mee aan het programma ‘Fryslân bouwt circulair’ en ondertekende het manifest ‘Het nieuwe normaal’. Dit manifest stimuleert circulair en biobased bouwen. Wilt u weten hoe dit er concreet uitziet?
Geef het door!
Dit is de nieuwsbrief met circulair nieuws vanuit decentrale overheden en regio’s. We leggen de focus op relevante nieuwsberichten voor medewerkers van decentrale overheden en regionale samenwerkingen die actief zijn om circulaire economie in beleid en programma’s te verankeren.
Heeft u zelf een interessante bijdrage? Geef het aan ons door via CEregio@rws.nl.
En is deze nieuwsbrief interessant voor een collega? Stuur de nieuwsbrief gerust door!