Provincie Zuid-Holland is circulaire koploper
De provincie Zuid-Holland is in de zomer van 2023 geselecteerd door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) als onderzoeksgebied in het kader van het Europese Circular Cities and Regions Initiative. Zuid-Holland is een interessante case study, omdat de regio een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van de circulaire economie in Europa.
Met deze studie brengt OESO oplossingen voor een overgang naar een circulaire economie in kaart volgens de 3P’s: Peoples and firms, Policies en Places. Of: Mensen en bedrijven, beleid en plekken. Hiervoor heeft de OESO bureauonderzoek gedaan en informatie opgehaald bij diverse betrokkenen.
Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. De provincie Zuid-Holland is een koploper als het gaat over circulaire economie. Zuid-Holland werkt hard aan het versnellen en omarmen hiervan.
Rapport The Circular Economy in Zuid-Holland, Netherlands
Het rapport The Circular Economy in Zuid-Holland, Netherlands legt de nadruk op de dringende behoefte aan actie rond wereldwijde uitdagingen. Zo wordt duidelijk dat de huidige lineaire economische modellen kwetsbaarder worden. Ook benadrukt het rapport waarom de overgang naar een circulaire economie cruciaal is.
Circulaire economie biedt kansen
Zuid-Holland wil in 2050 volledig circulair zijn. Dit kan de provincie niet alleen bereiken, samenwerking is hierbij essentieel. Van grote bedrijven tot kleine ondernemers en van beleidsmakers tot consumenten.
Het rapport laat zien dat de kracht van de circulaire economie ligt in inclusiviteit. Het gaat niet alleen over verminderen van afval, maar gaat over de manier waarop we produceren, consumeren en leven.
De circulaire economie is een kans om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, banen te creëren en de impact op het milieu te verminderen.
Uitdaging is opschalen
Een van de grootste uitdagingen die het rapport ziet, is het opschalen van circulaire initiatieven. Veelbelovende ideeën en bedrijven willen graag groeien, maar lopen tegen regelgevingsbarrières, financiële risico's en het gebrek aan secundaire markten aan. Zuid-Holland kan hier als connector optreden door bedrijven of initiatieven betere toegang tot financiering te geven. Of door innovatie meer mogelijk te maken en te stimuleren.
Provincie kan gunstig klimaat creëren
De provincie kan circulaire initiatieven ondersteunen met bredere beleidskaders, met name op het gebied van industrie en energie. Door ontwerpprincipes voor circulariteit te promoten en samenwerking tussen bedrijven te stimuleren, kan de provincie een gunstig klimaat creëren voor duurzame groei. Op deze gebieden liggen volgens deze studie nog veel kansen.
Fysieke ruimte
Maar de transitie naar een circulaire economie vereist niet alleen veranderingen in denken en beleid. Er is ook fysieke ruimte nodig. Volgens het rapport moet Zuid-Holland een verschuiving maken van ‘competitie om ruimte’ naar ‘ruimte delen’. Denk hierbij aan stimuleren van gemengde ontwikkelingen, zoals wonen, werk en industrie. Ook zou het volgens het rapport goed zijn om lege ruimtes te gebruiken voor circulaire activiteiten. Op deze manier kan de provincie efficiënter omgaan met beperkte ruimte.
Digitale innovatie
Digitale innovatie speelt hierbij een cruciale rol. Technologieën zoals digital twins, een soort digitale kopie van de werkelijkheid, kunnen helpen met het bijhouden van materialen, optimaliseren van ruimtegebruik en het bevorderen van een circulaire economie.
Door uitdagingen aan te pakken en de juiste stappen te zetten, kan de provincie niet alleen de eigen duurzaamheid verbeteren, maar ook een voorbeeld zijn voor anderen. Samen versnellen we naar een circulaire toekomst!
Ben je benieuwd naar het volledige rapport?
Download het rapport The Circular Economy in Zuid-Holland, Netherlands (Engels)