VNG: circulaire economie is nodig voor toekomstbestendig Nederland

De transitie naar een circulaire economie wordt steeds urgenter voor een duurzame, gezonde en veilige leefomgeving in Nederland. In een recent paper, voortgekomen uit consultatierondes met gemeenteambtenaren, benadrukt de VNG dat circulaire economie geen nice to have maar een must have is voor een toekomstbestendige Nederlandse samenleving.

Belangrijke rol voor gemeenten

Gemeenten hebben een cruciale rol in de transitie naar een circulaire economie. Zij zijn verantwoordelijk voor de afvalinzameling, ruimtelijke ordening en het stimuleren van lokale initiatieven.

Veel Nederlandse gemeenten nemen al actieve rollen op zich in deze transitie. Zij zorgen als opdrachtgevers, inkopers, werkgevers, facilitators, handhavers en toezichthouders voor producten en diensten met lage milieu-impact en circulaire productie.

Voorbeelden van gemeenten laten zien dat zij hier al volop mee aan de slag zijn. Aan wil en aan enthousiasme geen gebrek. Toch lopen gemeenten nog tegen diverse uitdagingen aan:

  • Een belangrijk knelpunt is dat niet alle gemeenten de urgentie voelen of in staat zijn om de benodigde veranderingen richting circulariteit door te voeren. Dit komt vaak door een gebrek aan visie, plannen, uitvoeringskracht en financiering.
  • Ook loopt de coördinatie tussen verschillende overheidslagen nog niet gestroomlijnd, onder andere door gebrek aan duidelijke rolverdeling.
  • Daarnaast zijn er problemen met bestaande wet- en regelgeving. Circulaire en klimaatdoelen werken elkaar geregeld tegen, in plaats van dat ze elkaar versterken.
  • Verder ontbreekt het gevoel van urgentie wat betreft de circulaire transitie momenteel breed in de samenleving: circulaire economie is voor veel mensen nog een ver-van-hun-bedshow.

Aanbevelingen van de VNG

  • Duidelijke wetgeving en beleidskaders: Er is behoefte aan wetgeving die circulaire initiatieven ondersteunt en stimuleert. Geef daarnaast duidelijk aan wat nationaal en wat Europees moet worden geregeld.
  • Visie en middelen: De rijksoverheid moet een duidelijke visie op de circulaire economie ontwikkelen en de benodigde financiële en praktische middelen beschikbaar stellen om deze visie te realiseren.
  • Landelijke monitoring: Het instellen van een systeem voor landelijke monitoring en rapportage kan helpen om de voortgang van de circulaire transitie te meten en bij te sturen waar nodig.
  • Kennisplatforms: Het opzetten van kennisplatforms kan gemeenten helpen om ervaringen en best practices uit te wisselen.

Oproep aan de Rijksoverheid

De VNG roept de rijksoverheid op om deze transitie krachtig te ondersteunen en te versnellen. Dit kan door middel van financiële ondersteuning, aanpassing van wet- en regelgeving en het stimuleren van innovatie. Een gezamenlijke inspanning is noodzakelijk om de circulaire economie werkelijkheid te maken, waarbij alle lagen van de overheid, het bedrijfsleven en de samenleving samenwerken.

Wil je meer informatie?

Lees het position paper De circulaire economie