Nieuwsbrief CE in de regio, nr.12
Rijkswaterstaat houdt u via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie zoals aansprekende praktijkvoorbeelden bij decentrale overheden, actualiteiten, beleidsdocumenten, handreikingen en inspirerende bijeenkomsten. Veel leesplezier!
Vlogreeks: CE van Zwolle
In de vlogreeks ‘Circulaire initiatieven aan het woord’ gaan we langs bij een aantal regio’s. Hier laten we zien hoe zij circulaire doelstellingen willen halen. In deze aflevering gaan we op bezoek bij de regio Zwolle. Hier zien we onder andere hoe kunststofproducten van gerecycled materiaal worden gemaakt en gaan we langs bij een broedplaats voor start-ups in de maakindustrie.
Tilburg op weg naar een CE.
De gemeente Tilburg wil in 2045 volledig circulair zijn. Maar hoe krijg je dat voor elkaar en wat is volledig circulair dan? Martin van Bers is programmamanager circulaire economie bij de gemeente en buigt zich over deze vraagstukken. Hij legt uit dat het belangrijk is om focus te kiezen en samenwerking te zoeken. ‘Je kunt niet alles zelf oppakken, kies daarom waar je het meeste invloed hebt en impact kunt maken.’
Wegwijzer circulaire economie en afval online!
Misschien heb je het tijdens de vakantie gemist, maar de Wegwijzer circulaire economie en afval staat online! In deze wegwijzer vind je beknopte informatie over circulaire onderwerpen. Hoe zet je een circulair ambachtscentrum op? Of hoe stel je een afvalstrategie op? Je vindt hier praktische instrumenten en netwerken die jouw regio verder kunnen helpen om de circulaire transitie te versnellen.
Laatste ronde regiodeals: 244 miljoen euro beschikbaar
De overheid heeft nog eens 244 miljoen beschikbaar gesteld voor de laatste ronde van de Regio Deals. Doel van de Regio Deals is het verbeteren van de zogeheten brede welvaart; de kwaliteit van leven, wonen, werken van inwoners en ondernemers, nu en in de toekomst. Wil je met circulaire economie aan de slag om de brede welvaart van jouw regio te versterken? Doe dan een aanvraag voor de Regio Deals! Wil je weten hoe verschillende regio’s dit aanpakken? En welke tips zij hebben voor andere regio’s?
Ontdek het EU Green Deal-overzicht!
CircuLaw is een hulpbron die ondernemers, lokale overheden en andere overheidsinstanties helpt de weg te vinden door nieuwe regels. Hier kun je wetten los bekijken en zien hoe je hier circulair beleid bij kunt maken. CircuLaw verzamelde bijna alle wetten en regels van de Europese Green Deal op één pagina. Dit om samen de Europese klimaatdoelen vóór 2050 te halen.
Eerste SPUK KCI-projecten van start
Sinds juli is de regeling Specifieke Uitkering Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuur (SPUK KCI) open. Deze regeling stimuleert gemeenten en provincies met circulaire grond-, weg-, en waterbouwprojecten (GWW). Inmiddels dienden twintig gemeenten of provincies een aanvraag in, waarvan de eerste al zijn gegund. Zo krijgt de gemeente Enschede budget om twee belangrijke wegen te onderhouden en tegelijkertijd te verduurzamen. Er is nog ongeveer 5,5 miljoen euro beschikbaar in de regeling.
Ontdek de potentie van hergebruik met de herbruikbaarheidsscan
Wil je als publieke opdrachtgever de circulaire transitie concreet vormgeven? De herbruikbaarheidsscan biedt een innovatieve manier om de hergebruikpotentie van onderdelen uit bestaande kunstwerken, zoals bruggen en viaducten, te onderzoeken. Wouter van den Berg van Nebest en Matthijs Griffioen van de gemeente Amsterdam leggen uit hoe de scan werkt en wat deze oplevert.
Hoe je circulariteit meeneemt in aanbestedingen voor bedrijfskleding
Ga je aan de slag met de aanbesteding van boa-uniformen of bedrijfskleding? Wil je hier circulaire ambities in meenemen? Lees dan de twee casestudies die de Buyer Group Circulair textiel recent publiceerde. Gemeente Rotterdam en ProRail delen hoe zij circulariteit meenamen in hun aanbestedingen voor het leveren van bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).
Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Lisanne van ’t Hoff van Rijkswaterstaat via buyergrouptextiel@rws.nl
Handen ineenslaan voor een circulaire textielindustrie
Een volledig circulaire textieleconomie gaat niet vanzelf. Zo is vezel-tot-vezel recycling op grote schaal nog niet goed mogelijk. En om de keten te verduurzamen zijn betere inzamel- en sorteersystemen nodig. Maar tegelijkertijd gebeurt er al veel. Zo vertellen vertegenwoordigers uit de textielbranche.
Geef het door!
Dit is de nieuwsbrief met relevante nieuwsberichten voor medewerkers van decentrale overheden en regionale samenwerkingen die actief zijn om circulaire economie in beleid en programma’s te verankeren.
Heeft u zelf een interessante bijdrage? Geef het aan ons door via CEregio@rws.nl.
En is deze nieuwsbrief interessant voor een collega? Stuur de nieuwsbrief gerust door!