Nieuwsbrief CE in de regio - nr.13

Nieuwsbrief CE in de regio - nr 13 - november 2024

Rijkswaterstaat houdt u via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie zoals aansprekende praktijkvoorbeelden bij decentrale overheden, actualiteiten, beleidsdocumenten, handreikingen en inspirerende bijeenkomsten. Veel leesplezier!

Naar het overzicht van de vorige nieuwsbrieven.

Ministerie van IenW deelt participatiekalender CE

Wil je bijdragen aan een specifiek dossier rond de circulaire economie, maar weet je niet waar of wanneer je input kunt leveren? Informatie hierover kan je vinden in de participatiekalender. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft deze opgesteld in relatie tot het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE). Dit document geeft een overzicht van de verschillende NPCE-dossiers en hoe verschillende stakeholders kunnen bijdragen in dit proces. In de kalender vind je stakeholderbijeenkomsten en diverse acties voor dit en volgend jaar. Zo weet je precies waar en wanneer je terecht kunt.

Vraag subsidie aan voor circulair GWW-project

Heb je een goed idee om een grond-, weg-, of waterbouwproject (GWW) te verduurzamen? Dien dan een aanvraag in voor de Specifieke Uitkering Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuur (SPUK KCI). Deze regeling stimuleert gemeenten en provincies met circulaire projecten gericht op aanleg en onderhoud van onder andere bestrating, bruggen en riolering. Per gemeente of provincie kan je maximaal 400 duizend euro krijgen. In totaal is er nog 3,1 miljoen euro beschikbaar. Wil je een projectvoorstel indienen? Wacht niet te lang, de einddatum van het programma is op 20 december 2024.

Krijg overzicht in duurzaamheidsmaatregelen

1730901929416Ben je benieuwd welke maatregelen je als gemeente, provincie of gebiedsbeheerder kunt nemen om grond-, weg-, en waterbouw te verduurzamen? Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en ProRail hebben hiervoor een overzichtsdocument gemaakt. Hierin kun je precies zien welke maatregelen geschikt zijn om jouw project te verduurzamen. Het document is bedoeld als een praktische tool voor projectteams om duurzaamheid in een project op te nemen. Het onderscheidt peloton-, koploper- en innovatiemaatregelen. Ook beschrijft het hoe de maatregelen kunnen worden toegepast in verschillende projectfasen.

Handboek inkoopprofessionals ook in het Nederlands

Afgelopen jaren werkten zeven Europese steden samen in het Cityloops-project om hun stad meer circulair te maken. Zij bogen zich over vraagstukken hoe zij bouwafval, sloopafval en organisch afval een nieuwe bestemming kunnen geven. Dit leverde een handboek en allerlei tools op. Het handboek legt de nadruk op de belangrijkste stappen in het inkoopproces: vóór, tijdens en na de aanbesteding. Hierbij worden de interne en externe factoren geanalyseerd die belangrijk zijn voor circulair inkopen.

Vlogreeks: CE van Zuid-Holland

In de vlogreeks ‘Circulaire initiatieven aan het woord’ gaan we langs bij een aantal regio’s. Hier laten we zien hoe zij circulaire doelstellingen willen halen. In deze aflevering trekken we naar de regio Zuid-Holland. Zo gaan we langs bij het Circulair Bagger Consortium in Rotterdam, waar ze samen met start-ups allerlei producten van bagger maken. Ook zien we hoe samenwerking binnen de Provincie leidt tot een retoursysteem voor verpakkingen.

Volg jij MVI al op LinkedIn?

circulair_inkopen_logoWil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, evenementen of andere relevante informatie over maatschappelijk verantwoord inkopen? Volg dan de LinkedIn-pagina van het team Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) bij Rijkswaterstaat. Het team stimuleert circulair inkopen in Nederland en wereldwijd. Dit doen ze onder andere door buyer groups, beleidsadvies en ontwikkeling van instrumenten.

Geef het door!

Dit is de nieuwsbrief met relevante nieuwsberichten voor medewerkers van decentrale overheden en regionale samenwerkingen die actief zijn om circulaire economie in beleid en programma’s te verankeren.

Heeft u zelf een interessante bijdrage? Geef het aan ons door via CEregio@rws.nl.

En is deze nieuwsbrief interessant voor een collega? Stuur de nieuwsbrief gerust door!

Aanmelden nieuwsbrief ‘CE in de regio’