CityLoops Handboek Circulair Inkopen nu ook in het Nederlands

Het handboek ‘Circulair inkopen in Europa: Handboek voor lokale en regionale overheden’ is nu beschikbaar in het Nederlands. Dit handboek biedt inkoopprofessionals, lokale en regionale overheden, beleidsmakersorganisaties en andere organisaties concrete richtlijnen om circulair inkopen te stimuleren en te verbeteren.

Het is de uitkomst van het Europese Cityloops-project waar zeven Europese steden aan de gang gingen met een meer circulaire stad. Hierbij zochten ze naar manieren om allerlei stromen die we nu nog als afval zien, te gebruiken als grondstof. Het handboek helpt inkopers materialen uit bijvoorbeeld bouwafval, sloopafval of organisch afval te selecteren die hergebruikt, gerecycled of ge-upcycled kunnen worden.

Praktische voorbeelden en tools voor circulaire inkoop

Het handboek staat vol met praktische tips en tools om de levenscyclus van producten te verlengen, afval te verminderen en een circulaire economie te stimuleren. Ook vind je er een lijst met nuttige bronnen rond circulaire overheidsopdrachten.

Concrete stappen

Inkopers kunnen volgens het handboek een aantal circulaire stappen nemen:

  • Kies voor leveranciers met een duurzaamheidsvisie:
    Onderzoek of leveranciers circulaire principes toepassen in hun productiemethoden en producten voor je ze selecteert. Contracten kunnen specifieke eisen bevatten voor hergebruik of recycling van materialen.
  • Focus op levensduur en hergebruik:
    Geef bij inkopen voorkeur aan producten die langer meegaan en die je makkelijk kunt repareren. Zo verlaag je kosten voor vervanging en is er minder afval.
  • Stimuleer innovaties in de keten:
    Door circulaire eisen op te nemen in aanbestedingen kunnen inkopers innovatie bij leveranciers stimuleren en samenwerking binnen de keten versterken.

Lees het handboek Circulair Inkopen in Europa