Handreiking voortgezet gebruik milieustraten: materiaal herbruikbaar of toch afvalstof?

Hoe zorg je ervoor dat materialen die binnenkomen bij een milieustraat vaker hergebruikt kunnen worden? En mag dit altijd? Om medewerkers van milieustraten, beleidsmedewerkers bij gemeenten en iedereen die betrokken is bij vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) antwoorden te geven op deze vragen, is er nu de 'Handreiking voortgezet gebruik bij milieustraten'.

Deze handreiking gaat in op de vraag of een materiaal een afvalstof is of in aanmerking komt voor voortgezet gebruik. Hiervoor kun je de checklist met concrete beoordelingscriteria gebruiken, die in het document verder uitgelegd worden. Verder verwijst de handreiking naar relevante wetgeving en beschrijft de wettelijke kaders voor voortgezet gebruik. Dit helpt om te beoordelen of een (ingeleverd) materiaal voldoet aan de criteria en wettelijke eisen voor hergebruik.

Praktische tips

Ook staan in de handreiking praktische tips, zoals hoe je een milieustraat kunt inrichten om hergebruik te stimuleren. Denk hierbij aan een duidelijke route, een aparte innamelocatie voor herbruikbare materialen en duidelijke instructies voor bezoekers.

Waarom is dit document zo belangrijk?

Nederland wil in 2050 een volledig circulaire economie. Om dit voor elkaar te krijgen, is het belangrijk om materialen zo lang mogelijk in gebruik te houden. Door de levensduur van producten te verlengen, verminderen we de vraag naar nieuwe grondstoffen en verkleinen we de hoeveelheid afval. Milieustraten spelen hierin een belangrijke rol, deze handreiking ondersteunt hierin.

Download de Handreiking voortgezet hergebruik bij milieustraten