Deelmobiliteit draagt bij aan CE, markt staat voor uitdagingen

Gepubliceerd 17 april 2025

Nederlanders rijden meer kilometers met de auto naar hun werk en minder met het OV en de fiets dan in 2023. Dat blijkt uit het Landelijk Reizigersonderzoek 2024. Ook het aantal deelvoertuigen (deelauto’s, deelfietsen, deelbakfietsen en deelscooters) is in 2024 licht gedaald. Toch zorgt deelvervoer ervoor dat de eigen auto met 30 procent minder wordt gebruikt. Dat blijkt uit de Staat van Deelmobiliteit 2024.

De afname zit hem vooral in de daling van het aantal aanbieders. Tegelijk laten grote spelers, zoals Greenwheels, OV-fiets en Check mooie groeicijfers zien. Zo blijft deelvervoer vooral geconcentreerd in grote steden, zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, en Groningen. Ook zijn er kleinere gemeenten met een relatief hoog aantal deelvoertuigen, met name voor deelauto en deelfiets. Zo staan Culemborg en Diemen hoog in de ranglijsten.

Toename gebruik deelmobiliteit

Elk jaar neemt het aandeel Nederlanders dat gebruik maakt van deelmobiliteit zoals een deelauto, deelfiets of deelscooter iets toe. De afgelopen drie jaar maakten 20 procent van de Nederlanders hiervan gebruik. Van de Nederlanders die nu geen gebruik maken van een deelauto, denkt meer dan 60 procent hier ook in de toekomst geen gebruik van te gaan maken. Het hebben van een eigen auto blijft hiervoor de belangrijkste reden. Als Nederlanders de auto minder nodig hebben en de aanschaf van een nieuwe eigen auto te duur wordt, overwegen zij om in de toekomst wel een deelauto te gebruiken.

Voor de andere vormen van deelmobiliteit speelt het ‘nog nooit nodig hebben gehad’ een belangrijke rol in het ‘niet-gebruik’. Zo valt te lezen in het Landelijk Reizigersonderzoek 2024.

Deelmobiliteit vermindert autogebruik

Wel concludeert de Staat van Deelmobiliteit 2024 dat deelvervoer een duidelijke impact heeft op autobezit en -gebruik. Zo’n 20 procent van de respondenten stelt aankopen van een auto uit, ruim een kwart koopt geen nieuwe auto en nog eens 20 procent heeft de auto al de deur uitgedaan. Verder zorgt deelmobiliteit ervoor dat auto’s met 30 procent minder worden gebruikt.

Waarom belangrijk voor CE?

Deze onderzoeken kunnen belangrijke inzichten geven voor een overstap naar een circulaire economie. Het sluit goed aan bij twee strategieen binnen de circulaire economie: refuse en rethink. Bij refuse gaat het over bewust weigeren van onnodig bezit. Denk aan aanschaffen van een (tweede) auto die vaak stilstaat. Ook kun je met refuse besparen op grondstoffen voor productie en transport van auto’s.

Rethink: anders kijken naar mobiliteit

Rethink vraagt ons om anders te kijken naar mobiliteit. Zo gaat het niet meer om bezit, maar zie je mobiliteit als een dienst. Deze kun je flexibel gebruiken wanneer je het nodig hebt. Ook dit zorgt voor minder gebruik van primaire grondstoffen voor productie van auto’s.