Resultaten provinciaal partnerschap Interreg project biobased bouwen

Gepubliceerd 9 mei 2023

Na vier jaar is het project Interreg 2 Seas Circular Biobased Construction Industry (7 miljoen euro) eind 2022 afgerond. Het doel van CBCI is om bij te dragen aan de toepassing van nieuwe oplossingen voor de circulaire economie. Provincie Zeeland was een van de partners en heeft veel kennis ontwikkeld op het gebied van circulair inkopen en aanbesteden door de internationale samenwerking met universiteiten, de bouwsector en Zeeuwse gemeenten en marktpartijen.

Een aanpak die samenhang garandeert

Binnen het CBCI-project is voor een effectieve leerervaring en kennisdeling gezorgd door alle fasen in de ontwikkelingsprocessen vast te leggen en te analyseren. Bijvoorbeeld via workshops, prototyping, living labs en real-life case-studies. De aanpak die is ontwikkeld binnen het CBCI is een aanpak die samenhang garandeert tussen technische, juridische en sociale aspecten, en businessmodellen om biobased en circulair te kunnen ontwerpen en bouwen. De insteek is: dat wat ontwikkeld is kan vervolgens op industriële schaal gemaakt worden.

Praktijkervaring

Twee 'real-life' bouwprojecten vormden de kern van het CBCI-project, dit waren de zogenaamde living labs.

Het eerste living lab was de uitbreiding van de GGZ-kliniek van de zorgorganisatie Emergis in de provincie Zeeland. De tweede was een nieuwbouwproject van de KU Leuven voor de universiteitscampus in Gent, België.

"Een van de belangrijke leerpunten is dat je partijen al vroeg wil betrekken, maar je wilt ook een concurrerende prijs. Er moeten dus nieuwe contractvormen en nieuwe manieren van aanbesteden komen, waarin de eis van circulariteit verwerkt is." volgens Dorine Peters (projectdirecteur vastgoed bij Emergis ten tijde van het project).

Faciliterende rol van de provincie Zeeland

Deze manier van samenwerken vraagt veel vertrouwen, van alle partijen, stelt Richard van Breemen, senior beleidsmedewerker circulaire economie van de provincie Zeeland.

"De faciliterende rol van de provincie Zeeland beperkte zich niet tot het alleen mogelijk maken van vooruitstrevende pilotprojecten", vertelt Martin Scherpenisse, senior strategisch inkoopadviseur bij de provincie en nauw betrokken in het project. “Het bieden van kennis en contacten is bij dit project relevant gebleken. We namen actief deel. We zaten aan tafel en deden mee in de praktijk waarbij we zowel inhoudelijk als procesmatig leerervaringen vastlegden. Zo verspreidden we de opgedane kennis actief én hopen we de kans op opschaling van pilotprojecten te vergroten. Als provincie kunnen we natuurlijk niet in elk project zoveel tijd en energie steken. Maar ook voor ons was dit een heel interessant leerproces.”

Leerresultaten

Het onderzoek leverde veel resultaten en tools op, zoals: diverse publicaties, MOOC's, een praktische gids, real-life gebouw, living labs en een haalbaarheidsstudie. Dit is allemaal bedoeld om (toekomstige) professionals te inspireren. En te voorzien van praktische informatie voor hun eigen bouwprojecten, in elke fase van het proces.

Tentoonstelling

De leerresultaten van het project en de ontwikkelde materialen zijn uiteindelijk in een tentoonstelling georganiseerd bij Kamp C in Westerlo, België. En in een mobiele tentoonstelling die naar verschillende locaties zal reizen (ook aan te vragen).

Om de resultaten van het project voor de lange termijn te behouden, wordt ook gewerkt aan een praktische gids en ondersteunend lesmateriaal voor professionals en studenten.

Studieboek ‘Building Tomorrow’

Het studieboek ‘Building Tomorrow’ (onlangs verschenen), is gratis te downloaden via Book Building Tomorrow - CBCI all outputs (avans.nl)


Lees meer over alle tools voor circulair en Biobased bouwen in het online magazine 'CBCI All the tools you need to build circular and biobased'.