Tilburg wil in 2045 een volledig circulaire gemeente zijn

Circulaire economie (CE) is een onderwerp dat al sinds 2016 op de agenda van de gemeente Tilburg staat. In de eerste jaren was hun aanpak vooral ‘leren door te doen’. Dat is veranderd naar een meer programmatische aanpak met het nieuwe uitvoeringsprogramma Tilburg Circulair 2022-2025. De reden: in 2045 wil Tilburg een volledig circulaire gemeente zijn.

Dolf Baetsen, accountmanager Economie, Martin van Bers, programmamanager Circulaire Economie en Arjen Wennink, adviseur Circulaire Economie waren samen met verschillende ambtenaren van andere afdelingen betrokken bij de totstandkoming van het uitvoeringsprogramma. Circulaire economie is iets van ons allemaal, vinden Dolf, Martin en Arjen. Ze merken dat ondernemers, inwoners en kennisinstellingen hier volop mee bezig zijn en dat ondernemers de motor zijn achter het bereiken van de ambities.

Kansen voor het bedrijfsleven

Arjen: “We doen dit als gemeente voor een aantal zaken. Allereerst om de leefbaarheid te vergroten. Circulaire economie zorgt voor een grote reductie van de CO2-uitstoot. Maar we leggen in ons beleid in het uitvoeringsprogramma ook veel nadruk op het bedrijfsleven en een gezond ondernemersklimaat in Tilburg. Circulair werken biedt volop kansen voor ze om daar een goed businessmodel voor te ontwikkelen.” Martin vult aan: “Wil je een gezond vestigingsklimaat in de gemeente houden over een jaar of tien/twintig, dan moeten bedrijven mee in deze ontwikkeling. Werk je niet circulair als ondernemer dan ben je jezelf op termijn uit de markt aan het prijzen.”

Nieuwe aanpak

De aanpak is met het nieuwe programma wel veranderd, geeft Arjen aan. “Als bedrijven ons in de beginjaren benaderden met een idee of initiatief, gingen we meteen in de actiestand. We waren blij met ieder initiatief dat er was. Die ideeën kwamen vooral bij Robert Kint binnen (destijds beleidsmedewerker circulaire economie, red.) en hadden vaak met het onderwerp afval te maken. Maar CE was nog niet verankerd bij ons in de organisatie. Ideeën en initiatieven kwamen bij Robert binnen en hij had niet de tijd om die allemaal zelf op te pakken. En het onderwerp leefde toen ook nog niet zo binnen de gemeente als nu. In de vier jaar dat hij er aan gewerkt heeft, heeft hij een enorm mooi netwerk opgebouwd met het bedrijfsleven en met andere overheden. Maar de nieuwe aanpak wilden we meer verankerd hebben in de rest van de organisatie. Ook met de mogelijkheid om dingen sneller op te kunnen pakken.” Daaruit is het nieuwe uitvoeringsprogramma Tilburg Circulair ontstaan dat loopt sinds begin dit jaar. Met trekkers op verschillende plekken in de organisatie en coördinatie vanuit de afdeling Economie & Arbeidsmarkt.

Interventies

Een belangrijk onderdeel van het uitvoeringsprogramma zijn de 29 zogenoemde ‘interventies’. Die moeten bijdragen aan de circulaire doelstellingen van de gemeente. Martin licht toe: “Die interventies kunnen heel groot of heel klein zijn. Eentje is bijvoorbeeld de grondstoffenstroom in kaart brengen. Of nadenken hoe we als gemeente het goede voorbeeld kunnen geven door circulair in te kopen. Maar ook: hoe kan circulaire economie gezien worden als economische kans. Tilburg heeft deze ambities gekoppeld aan de klimaat- en duurzaamheidsambitie. Tilburg wil in 2045 een volledig circulaire gemeente zijn, vijf jaar eerder dan de plannen van het Nederlandse kabinet.”


Meer lezen over de circulaire aanpak in Tilburg en omgeving? Bekijk hier het langere artikel op Make it in Tilburg.

Bron: Make it in Tilburg