Zelf aan de slag met het stimuleren van ‘circulair gedrag’? Hier vind je een aantal toolboxen met bruikbare materialen. Dit kan bijvoorbeeld een maatregelenpakket zijn of een communicatieaanpak. De materialen zijn ontwikkeld op basis van gedragsonderzoek en veelal getest in de praktijk. Gebruik ze als inspiratie voor je eigen aanpak. Of pas de materialen aan voor je eigen organisatie en zet ze direct in. De toolboxen zijn rechtenvrij te gebruiken.
Verder naar:
Nieuw: Toolbox river cruises
This toolbox provides tips for interventions that you can apply on your river cruise. With behavioural interventions, you can influence passengers’ habits regarding their use of wet wipes and how they dispose of them.
Toolbox Sigarettenfilters
Het is een bekend maar vervelend beeld bij stations, haltes, winkels en horecazaken: sigarettenfilters op straat. Ze trekken méér straatvuil aan en zijn ook nog eens slecht voor het milieu.
Toolbox voor supermarkten
Rondom supermarkten kan onbedoeld zwerfafval ontstaan. Deze toolbox helpt eigenaren op weg bij een effectieve aanpak. Met de materialen kun je je personeel en klanten te stimuleren zwerfafval te voorkomen of op te rapen en weg te gooien.
Toolbox zwerfafval oprapen
Zet de campagne in als onderdeel van je eigen zwerfafvalcommunicatie. Doel is mensen te stimuleren om af en toe zwerfafval op te rapen. We laten zien dat dat makkelijk is en gewaardeerd wordt in je omgeving.
Toolbox 'Help jij ook mee?'
Deze toolbox bevat 10 verschillende stickers en posters met een activerende boodschap: ‘Help jij ook mee?’ De middelen roepen voorbijgangers op om bij te dragen aan een schone omgeving. Ze vormen een effectieve manier om gedrag te beïnvloeden.
Toolbox je plek schoon achterlaten
De toolbox ‘Je plek schoon achterlaten. Zo gefikst!’ is bedoeld om jongeren tussen 19 en 24 jaar én gezinnen te stimuleren hun afval na een verblijf in een recreatiegebied op te ruimen.
Kenniswijzer zwerfafval
De Kenniswijzer Zwerfafval deelt de laatste inzichten en ervaringen rondom de aanpak van zwerfafval. Je vindt hier onder andere onderzoeksresultaten, werkbladen en stappenplannen.
Hoe ruim ik het strand op?
Alleen samen kunnen we voor een schoon strand zorgen. Met de toolkit van Stichting De Noordzee met tips leer je waar je op moet letten en hoe je veilig het strand kan opruimen.
Infoquête zwerfafval
De infoquête verschaft een gemeente inzicht in hoe inwoners tegen zwerfafval aankijken, in vervuilgedrag en wat burgers nodig hebben om meer schoon-gedrag uit te voeren. Toepasbaar voor een buurt, wijk of hele gemeente.
Van bekkie naar bakkie
Van bekkie naar bakkie is een toolkit voor de aanpak van kauwgum. Gemeenten kunnen in de bewerkbare versies zelf aanpassingen doen.