Waarom gedragsverandering?

Om een circulaire economie te bereiken zullen we anders met spullen om moeten gaan. Iedereen is daarbij nodig: bedrijven, overheden én burgers. Bedrijven zullen producten van andere materialen maken, deze anders gaan ontwerpen zodat ze veel langer meegaan en producten  via andere, meer circulaire businessmodellen op de markt zetten. Burgers zullen vaker spullen aanschaffen die (gemaakt zijn van materialen die) al eerder zijn gebruikt, deze vaker lenen en langer in gebruik hebben. Daarnaast zullen ze niets meer weggooien, maar gescheiden inleveren zodat het kan worden hergebruikt of gerecycled. Dit bekent dat er een (on)bewuste verandering nodig is richting circulair gedrag.

Gedragsstrategie burgers en circulaire economie

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft onder andere het rapport 'Gedragsstrategie burgers en circulaire economie (pdf, 741 kB)' opgesteld. Hierin staat dat circulaire keuzes voor inwoners van Nederland makkelijker, logischer en eerlijker moeten worden. Dat betekent dat de omgeving zo ingericht is dat het circulair gedrag uitlokt. 'Circulair Doen' is het uitvoeringsprogramma van deze strategie.

Samenwerken met Circulair Doen?

Hoe kunnen we samenwerken:

  • Beleidsmakers bij ministeries: samen onderzoeken welke aanvullende maatregelen nodig zijn om specifieke doelgroepen rondom meubels, textiel en elektronische apparaten mee te krijgen in een circulaire economie.
  • Gemeenten of bedrijven: samen maatregelen testen die een circulaire economie dichterbij brengen.


Wie ben je?

Nederland Circulair in 2050

Wat doet Nederland nog meer om een circulaire economie te stimuleren? Lees het op de site van het Nationaal Programma Circulaire Economie.