Overige stromen en ketens
Hier vindt u websites over diverse afvalstromen en ketens van materialen: elektr(on)ische apparaten, glas, grond, hout, metaal, en textiel en schoenen.
Elektr(on)ische apparatuur (WEEA)
Over elektrische en elektronische apparatuur als afvalstroom en de gescheiden inzameling van afgedankte apparaten:
- Elektr(on)isch afval bij de Europese Commissie
Informatie in het Engels over elektr(on)isch afval op de website van de Europese Commissie - Landelijk afvalbeheerplan (LAP)
Sectorplan Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur - Milieubeleidsgroep van NL Digital (was ICT Milieu)
De Milieubeleidsgroep is een ledennetwerk van NLdigital, waarin de leden meepraten over de ontwikkelingen en standpunten over ICT en Milieu - Stichting OPEN
Sinds 1 maart 2021 geeft Stichting OPEN namens álle producenten en importeurs van elektrische en elektronische apparaten invulling aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor e-waste - Urban Mine Platform
displays all readily available data on products put on the market, stocks, composition and waste flows for electrical and electronic equipment (EEE), vehicles and batteries for all EU 28 Member States plus Switzerland and Norway - WEEE-forum
International Association of Electronic Waste Producer Responsibility Organisations.
Glasafval
Over glas als afvalstroom en de gescheiden inzameling van glas:
- Friends of Glass
De Europese Federatie voor Glasverpakking (FEVE) is een internationale non-profitorganisatie van de glasverpakkingsindustrie, met als missie het promoten van glasverpakkingen en glasrecycling - Stichting Duurzaam Verpakkingsglas
stimuleert de kringloop van glazen verpakkingen - Vlakglasrecycling
Deze afvalstroom valt onder bouw- en sloopafval. Het gaat hier niet om verpakkingsglas, maar om gebroken ruiten e.d.
Grond als afvalstroom
Over (verontreinigde) grond als afvalstroom:
- Bodem (IPLO)
Bodem en ondergrond maken deel uit van het natuurlijk systeem en zijn onlosmakelijk onderdeel van duurzame oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. - Bodem wegwijzer (IPLO)
Bodemplus.nl is overgegaan naar het thema bodem op iplo.nl. - Bodembreed (SKB)
Stichting Kennisontwikkeling Kennisoverdracht Bodem - Bodemrichtlijn
- Brancheorganisatie Grondbanken
gericht op opdrachtgevers en gebruikers van licht verontreinigde grond bestemd voor de toepassing in werken. - CIM - Centrum voor immobilisatie
Het Centrum voor immobilisatie (CIM) ondersteunt actief initiatieven bij het verwerken van afvalstoffen tot bouwstoffen door immobilisatie. - Expertisecentrum Bodem en Ondergrond (ENBO)
Onze gezamenlijke missie: het bevorderen van samenwerking en kennisdeling voor een duurzaam gebruik van bodem en ondergrond - HUM Bbk
Publicatie (samenvatting) HandhavingsUitvoeringsMethode (HUM) Besluit bodemkwaliteit - Landelijk Afvalbeheerplan (LAP)
Sectorplan (Verontreinigde) grond - NVPG
Nederlandse Vereniging van Procesmatige Grondreinigingsbedrijven - Waterbodems (IPLO)
De waterbodem is een integraal onderdeel van het watersysteem. Als er werkzaamheden plaatsvinden die ook de waterbodem raken, gelden er verschillende verplichtingen.
Hout als afvalstroom
Over afvalhout en de gescheiden inzameling van houtafval:
- Centrum Hout
Samenwerking en innovatie in de houtindustrie - Hout in de GWW (Centrum Hout)
helpt en ondersteunt bij het duurzaam bouwen en ontwerpen in hout - Landelijk afvalbeheerplan (LAP)
Sectorplan Hout - Recycling (Bos & Milieu)
- RestHout Nederland
- Stichting Kringloop Hout
Metaal
Over metalen als afvalstromen en de gescheiden inzameling van oud metaal:
- Aluminium Centrum
koepelorganisatie voor de aluminiumindustrie - Eurometrec
European Metal Trade and Recycling Federation - Internationaal MVO-convenant voor de metaalsector (SER)
De metaalsector bundelt de krachten voor een impuls aan internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) - Landelijk afvalbeheerplan (LAP)
Sectorplan Metalen - Metaal Recycling Federatie
brancheorganisatie voor de metaalrecycling branche - Stichting Kringloop Blik (SKB)
de organisatie voor metalen verpakkingen in Nederland. In samenwerking met het Afvalfonds Verpakkingen werken wij aan het sluiten van de kringloop voor hergebruik van metalen verpakkingen. Daarmee willen we het duurzame gebruik van grondstoffen en energie bevorderen.
Textiel en schoenen
Over textiel als afvalstroom (oud textiel en schoenen) en de gescheiden inzameling van textiel, en over de textielketen waarin ernaar gestreefd wordt textiel circulair te gebruiken:
- CircTex - Innovation towards a circular future for NWE textiles (Interreg)
CircTex focuses on the development of recycling and production technologies in a closed-loop process chain for PET workwear, decreasing non-renewable input materials and the ecological impact in NWE textiles. - Convenant Duurzame Kleding en Textiel (SER)
Een brede coalitie van bedrijven en andere organisaties heeft het Convenant Duurzame Kleding en Textiel ondertekend. Samen gaan ze aan de slag om misstanden zoals uitbuiting, dierenleed of milieuschade te voorkomen - Landelijk afvalbeheerplan (LAP)
Sectorplan Gescheiden ingezameld textiel - Modint factsheets
vertellen u alles wat u altijd al wilde weten over de belangrijkste duurzaamheidthema’s binnen de textiel- en kledingindustrie - Netwerk Textiel (MVO Nederland),
is er voor bedrijven die textiel – weefsels, breisels en non-wovens – ontwikkelen, inkopen en verwerken tot producten in verschillende sectoren. Samen werken de bedrijven aan het hoogwaardig hergebruik van textiel en transparantie in de keten - Vereniging Herwinning Textiel (VHT)
brancheorganisatie voor de Nederlandse textielrecyclingindustrie.