Nieuwsbrief minder wegwerpplastic

maart 2025

In deze nieuwsbrief lees je waar je terecht kunt voor financiële ondersteuning voor hergebruiksystemen. Ook vind je weer tips voor succesvol overstappen naar hergebruik. Als laatste blikken we terug op een conferentie over herbruikbaar cateringmateriaal.

Veel leesplezier!

Welke financiële ondersteuning is er beschikbaar voor mijn hergebruiksysteem?

Wil je weten welke financiële ondersteuning beschikbaar is voor hergebruiksystemen? Bekijk dan het document ‘Financiële ondersteuning’.

In dit overzicht vind je drie gemeenten (Haarlem, Leiden en Lelystad) die korting geven op de huur van herbruikbare bekers. En acht andere ondersteuningsvormen, waaronder subsidies en fiscale regelingen, voor hergebruiksystemen op landelijk niveau.

Ken jij lokale of landelijke manieren van financiële ondersteuning die ontbreken in deze lijst? Laat dit aan ons weten via een mail naar SUP@minienw.nl.

Tips voor een succesvolle overstap naar hergebruik. Stap 4: Inzameling verpakkingen

Overstappen van wegwerp naar hergebruik kan je als een uitdaging ervaren. In afgelopen nieuwsbrieven deelden we daarom tips uit het stappenplan 'Van wegwerp naar hergebruik' om je op weg te helpen.

Deze tips gingen over het zoeken van samenwerking met en benutten van de ervaring van anderen (stap 1), de keuze van verpakkingen (stap 2) en over het retoursysteem (stap 3). In deze nieuwsbrief delen we tips over de inzameling van verpakkingen (stap 4). Komende nieuwsbrieven lees je tips uit de overige stappen.

Tip 1: Kies een inzamelsysteem dat aansluit op je retoursysteem en past bij jouw locatie

De goedkoopste optie is niet altijd het beste als dit betekent dat je te veel kostbare verpakkingen verliest. In het stappenplan vind je een overzicht van vier typen inzamelsystemen, met daarbij voor- en nadelen, tips en inspiratie van locaties die dit inzamelsysteem gebruiken.

Tip 2: Plaats inzamelpunten op logische plekken

Logische plekken voor inzamelen van verpakkingen kunnen bijvoorbeeld zijn bij uitgiftelocaties van eten en drinken, bij de uitgang en bij afvalpunten. Als er wachtrijen kunnen vormen bij uitgiftelocaties van eten en drinken kan je een losse plek aanwijzen voor de “kassa” en “retour”. Een inzamelpunt bij de uitgang is handig als consumpties meestal niet in de buurt van de uitgiftelocatie worden genuttigd.

Tip 3: Zorg voor goede communicatie

Geef gebruikers duidelijke informatie over waar ze verpakkingen kunnen inleveren. Zeker voor andere inzamelpunten dan de uitgiftelocatie. Geef bij de inzamelpunten instructies zoals “Verwijder etensresten en theezakjes” en maak gebruik van plaatjes om te verduidelijken wat wel en niet in de bak hoort. Ook kan je ervoor kiezen om de vorm van afvalbakken aan te passen, zodat herbruikbare verpakkingen er niet in passen.

Wil je meer weten over deze stap of overige stappen om de overstap naar hergebruik te maken?

Terugblik conferentie herbruikbaar cateringmateriaal

Bron: OVAM

Op dinsdag 11 februari vond de conferentie over herbruikbaar cateringmateriaal plaats in Mechelen. Dit werd georganiseerd door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en Fost Plus. Tijdens de conferentie werden er diverse sessies gegeven door sprekers binnen en buiten de evenementensector. Bijvoorbeeld over welke retoursystemen er zoal zijn, hoe je bezoekers goed informeert en over de regierol van gemeenten.

Ben je benieuwd naar de informatie die gedeeld is tijdens deze conferentie?