Meerprijs
Dit is vergelijkbaar met hoe statiegeld op een kassabon wordt vermeld. De meerprijs voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten, moet apart worden vermeld onder het artikel waar het over gaat. Een maaltijd kan wel in één keer worden aangeslagen, ook als de verpakking uit meerdere onderdelen bestaat. Zie het voorbeeld hieronder. Voor de eenduidigheid adviseert de Rijksoverheid om het op de kassa aan te slaan als “plastic product” of meer specifiek als “plastic beker” en “plastic bakje”. In de supermarkten kan gekozen worden voor de term ‘heffing SUP’, waarbij SUP staat voor single-use plastic.
Ja. Volgens de ministeriële regeling hoeft het alleen zichtbaar te zijn op de kassabon, per afzonderlijk artikel. Maar er gelden ook regels onder het "Besluit prijsaanduiding producten". Daarin staat dat de verkoopprijs bij elk product vermeld moet staan. Onder verkoopprijs wordt verstaan: “De uiteindelijke prijs voor een eenheid van een product of een gegeven hoeveelheid van een product, met inbegrip van de omzetbelasting en alle overige belastingen,” Dat betekent dat de meerprijs ook op de prijskaarten in de winkel moet worden vermeld.
Deze mag de exploitant zelf houden. Bijvoorbeeld om te investeren in herbruikbare bekers of bakjes. Als er ruimte voor is, kan de ondernemer zelf bekers en bakjes terugnemen en wassen. Is daar geen ruimte voor, dan kan de ondernemer een externe aanbieder inschakelen voor het inzamelen en wassen. Het doel van de regels is om herbruikbare oplossingen goed op schaal te brengen, zodat de klant én de ondernemer meerdere keuzes hebben.
Bij een transactie zonder bon is het belangrijk om de klant alsnog op de hoogte te brengen van de meerprijs. In het geval van een koffieautomaat of zelfscankassa kan dit duidelijk worden vermeld op het scherm. Net als op een fysieke bon is het hierbij belangrijk dat de klant weet voor welk product welke meerprijs geldt.
Over de verkoop van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten moet btw worden betaald.
Voor de verpakking geldt hetzelfde btw-tarief als voor het product in de verpakking. Dit betekent dat over de meerprijs voor een plastic wegwerpbeker met bijvoorbeeld koffie of frisdrank, 9% btw moet worden betaald. Dit is het tarief voor voedsel, koffie en frisdrank. Terwijl over de meerprijs voor een plastic wegwerpbeker met bijvoorbeeld wijn of bier 21% btw moet worden betaald, het tarief voor alcoholhoudende dranken.