Textiel

"De productie van textiel heeft een grote impact op mens en milieu, vooral door de winning van grondstoffen en productie. Dit moeten we veranderen. Daarom werkt de overheid samen met de sector om in 2035 de ecologische voetafdruk van textiel te halveren."

Vivianne Heijnen, staatssecretaris
ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Wat is circulair textiel

In 2050 moet al het textiel dat op de markt is circulair zijn. Maar wat is dat eigenlijk, circulair textiel? En wat is het verschil met duurzaam textiel?

Waarom circulair textiel

De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. En dat aandeel stijgt exponentieel. Het is de hoogste tijd om het tij te keren.

Wat is duurzaam textiel

Het begrip duurzaam komt in veel contexten voor. Maar wanneer is iets duurzaam en hoe meet je dat? Hier lees je wat we weten over duurzaam textiel.

Circulair textiel in 2050

Het beleidsprogramma circulair textiel 2020-2025 beschrijft de stappen en behaalde resultaten voor een volledig circulaire textielketen in 2050.

Pak je rol op weg naar een circulaire textielketen

Ontwerper
schone-industrieProducent
vrouw-achter-laptopInkoper
Retailer
Consument
Inzamelaar
Recycler
Gemeente

Voor een circulaire textielketen hebben we de inzet nodig van alle partijen uit de keten. Dus ook die van jou. Klik hier op jouw doelgroep en ontdek waar jij mee aan de slag kan. Je vindt er informatie en inspiratie.

Geen specifieke doelgroep? Ga dan direct naar:

Laat zien wie je bent

Ontdekken welke kledingstijl écht bij jou past? Doe de gratis online training Mijn Stijl iD. In de training leer je wat past bij jouw identiteit en word je creatiever met de kleding die je al hebt. Dat betekent een overzichtelijke kledingkast en bewust minder (mis)kopen.
Mijn Stijl iD is samen met Psychologie Magazine, modespycholoog Anke Vermeer en stylecoach Mirjam Hamming ontwikkeld.

Video circulair textiel

De impact van de textielsector is groot. Elk jaar kopen we steeds meer kleding. IenW heeft een beleidsprogramma met doelen om de textielsector te verduurzamen.

video circulair textiel middelgrote foto
video: mp4

Meer weten over overig nationaal en Europees beleid?

Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE)

We mogen volgende generaties niet opzadelen met problemen die we nu veroorzaken. Daarom werkt het kabinet toe naar een circulaire economie in 2050.

Europese textielstrategie

De impact van textiel op het milieu is groot en neemt nog steeds toe. Daarom ontwikkelde de EU een strategie voor een duurzame en circulaire textielsector.

Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)

Internationale samenwerking tussen bedrijven, overheden, vakbonden en maatschappelijke organisaties is nodig om te komen tot een echt duurzame textielbranche.

Afvalbeleid textiel

Zelfs als we textiel langdurig gebruiken door reparatie en hergebruik komt er een moment dat het afval wordt. De EU en de Nederlandse overheid hebben daarover beleid en regelgeving ontwikkeld.

Visie en ambitie voor circulair textiel in 2050

In een circulaire economie is sprake van slim en zuinig grondstoffengebruik en dat is ook het uitgangspunt voor textiel. Zo ziet een circulaire textielketen er uit: circulaire businessmodellen vormen de standaard, waarbij kleding, textiel en vezels hoogwaardig worden gebruikt en hergebruikt. Alle producten worden ontworpen voor langdurig gebruik en zijn recyclebaar.

Doelen en resultaten van het Beleidsprogramma Textiel

Het ministerie van IenW werkt sinds april 2020 aan de uitvoering van het Beleidsprogramma circulair textiel. Het beleidsprogramma is gericht op een circulaire textielketen in 2050. Dat moet leiden tot een halvering van de voetafdruk van de textielsector als het gaat om uitstoot van CO2, watergebruik en chemicaliën in 2035. Ook de bijdrage aan de plasticsoep krijgt aandacht. Het ministerie wil dat in 2025 het aandeel gerecycled/duurzaam materiaal in textielproducten is toegenomen tot 25% en dat 30% van het textiel dat in Nederland op de markt wordt gebracht na afdanking wordt gerecycled. De voortgang op deze doelen wordt elk jaar gemonitord. Zo kan het ministerie zien of de acties voldoende zijn om de doelen te behalen of dat er een tandje bij moeten worden gezet.

2025: Textiel bevat 25% recyclaat en 30% wordt gerecyled

2030: Halverwege de transitie: 50% duurzaam textiel

2035: De ecologische voetafdruk is gehalveerd

2050: Nederland circulair met een sluitende textielketen

Heb je een vraag of suggestie over circulair textiel? Laat het ons weten!