Circulair textiel

Staatssecretaris Chris Jansen: “Dat we toewerken naar een circulaire economie, biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Oude verdienmodellen worden vervangen door nieuwe, innovatieve business cases. Minder inzetten op de import van nieuwe kleding van lage kwaliteit en meer op bijvoorbeeld verhuur, doorverkoop en reparatie. Ik zie hierin veel potentie voor meer werkgelegenheid in de Nederlandse kledingindustrie."

Het beleidsprogramma 2025-2050

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) werkt sinds april 2020 aan de uitvoering van het Beleidsprogramma circulair textiel. Met het Beleidsprogramma 2025 - 2030 zet het een volgende stap richting een circulaire textielketen in 2050. Hier kun je lezen hoe dat eruitziet.

Visie en ambitie voor circulair textiel in 2050

In een circulaire economie is sprake van slim en zuinig grondstoffengebruik en dat is ook het uitgangspunt voor textiel. Zo ziet een circulaire textielketen er uit: circulaire businessmodellen vormen de standaard, waarbij kleding, textiel en vezels hoogwaardig worden gebruikt en hergebruikt. Alle producten worden ontworpen voor langdurig gebruik en zijn recyclebaar.

Pak je rol op weg naar een circulaire textielketen

Ontwerper
schone-industrieProducent
vrouw-achter-laptopInkoper
Retailer
Consument
Inzamelaar
Recycler
Gemeente

Voor een circulaire textielketen hebben we de inzet nodig van alle partijen uit de keten. Dus ook die van jou. Klik hier op jouw doelgroep en ontdek waar jij mee aan de slag kan. Je vindt er informatie en inspiratie.

Geen specifieke doelgroep? Ga dan direct naar:

Video circulair textiel

De impact van de textielsector is groot. Elk jaar kopen we steeds meer kleding. IenW heeft een beleidsprogramma met doelen om de textielsector te verduurzamen.

video circulair textiel middelgrote foto
video: mp4

Meer weten over overig nationaal en Europees beleid?

Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE)

We mogen volgende generaties niet opzadelen met problemen die we nu veroorzaken. Daarom werkt het kabinet toe naar een circulaire economie in 2050.

Ecodesign voor duurzame producten (ESPR)

De Europese Kaderverordening Ecodesign voor Duurzame Producten (ESPR) moet ervoor zorgen dat producten in allerlei sectoren, van textiel tot elektronica, duurzamer worden. Het doel is producten circulair ontwerpen, zodat deze langer meegaan, beter te repareren zijn en meer gerecycled materiaal bevatten.

Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)

Internationale samenwerking tussen bedrijven, overheden, vakbonden en maatschappelijke organisaties is nodig om te komen tot een echt duurzame textielbranche.

Afvalbeleid textiel

Zelfs als we textiel langdurig gebruiken door reparatie en hergebruik komt er een moment dat het afval wordt. De EU en de Nederlandse overheid hebben daarover beleid en regelgeving ontwikkeld.

Doelen en resultaten van het Beleidsprogramma Textiel

Aantal gekochte nieuwe kledingstukken per persoon per jaar is gedaald naar gemiddeld 35 stuks.

In alle textielproducten die op de Nederlandse markt verkocht worden, is minimaal 50 procent duurzaam materiaal verwerkt, waarvan minimaal 15 procent post-consumer vezel-tot-vezel recyclaat.

  • Het aandeel tweedehands textielproducten ten opzichte van het aantal nieuw gekochte producten is minimaal 25 procent (inclusief verkoop via online platforms).
  • Het aantal gerepareerde textielproducten stijgt.

De gegenereerde hoeveelheid textielafval kg/per capita/per jaar is gedaald naar 10 kilo.

Aantal gekochte nieuwe kledingstukken per persoon per jaar is gedaald naar gemiddeld 25 stuks.

In alle textielproducten die op de Nederlandse markt verkocht worden, is minimaal 70 procent duurzaam materiaal verwerkt, waarvan minimaal 20 procent post-consumer vezel-tot-vezel recycling.

  • Het aandeel tweedehands producten ten opzichte van het aantal nieuw gekochte producten is minimaal 30 procent (inclusief verkoop via online platforms).
  • Het aantal gerepareerde textielproducten stijgt.

De gegenereerde hoeveelheid textielafval kg/per capita/per jaar is gedaald naar 8 kilo.

  • Een volledig circulaire economie: een veilige, transparante en verantwoorde circulaire textielketen voor mens, dier en milieu.
  • Al het textiel wordt gemaakt van fossielvrije, duurzame biogebaseerde en/of gerecyclede materialen.

Heb je een vraag of suggestie over circulair textiel? Laat het ons weten!