Inspiratievoorbeelden
Resultaten
80% van de milieu-impact van een product wordt bepaald in de ontwerpfase. Daarom is het belangrijk om textielproducten vanaf het begin circulair te ontwerpen zodat een kledingstuk zo lang mogelijk meegaat. Lees hoe dat werkt.
De Dutch Circular Textile Valley (DCTV) wil draagvlak creëren voor een circulaire transitie binnen de kleding- en textielbranche. Lees hoe vier DCTV-hubs daaraan bijdragen.
Via een mLCA is een methodiek ontwikkeld om de hoogwaardigheid van recyclingprocessen te bepalen. Uit de mCLA blijkt dat recycling tot milieuwinst leidt.
Recycling van textiel zou een flinke bijdrage kunnen leveren aan een circulaire textielketen. Onderzoek naar de hoeveelheid textielvezels die momenteel vezel-tot-vezel gerecycled kunnen worden, biedt inzicht in hoeveel vezels er in de huidige markt theoretisch beschikbaar zijn.
In Nederland gooien we veel textiel weg. Een deel dragen mensen weer als tweedehands, een ander deel gaat naar recycling of verbranding. Wilt u de cijfers weten, kijk dan in de Massabalans 2022.
Analyse van de sector circulair textiel wijst uit dat de focus vooral op hergebruik en recycling ligt. Onderwerpen zoals circulair ontwerp, preventie en reparatie, komen nog nauwelijks aan bod. Tijd voor actie!
Het ministerie van IenW heeft in het beleidsprogramma circulair textiel doelen gesteld voor hergebruik, recycling en duurzaam materiaal op korte en lange termijn.
Het onderzoek 'Gebruikt textiel uit Nederland' brengt de belangrijkste bestemmingslanden van gebruikt textiel in beeld: Ghana, India, Kenia, Pakistan en Polen. Daarbij is gekeken waar het textiel terechtkomt en wat daarbij de grootste milieu en sociale risico’s zijn voor de ontvangende landen.
Door middel van recycling kunnen we afgedankt textiel transformeren tot vezels voor nieuw textiel of tot grondstof voor andere productketens.
Spijkerbroeken van gerecyclede katoenvezels: een belangrijke stap richting de duurzame denimketen. Maar ook een ambitieus plan dat vraagt om internationale samenwerking.