Circulair ontwerpen textiel
In een circulaire economie draait alles om waardebehoud van producten en materialen. Daarmee bedoelen we dat het belangrijk is om textielproducten vanaf het begin circulair te ontwerpen zodat een kledingstuk zo lang mogelijk gebruikt kan worden.
Waar je op moet letten bij een circulair ontwerp vind je in onderstaande visual:
Veilig en duurzaam materiaalgebruik
Kies veilige en duurzame materialen voor je producten: materialen en grondstoffen die voor winning en bewerking een lage milieudruk hebben en bijvoorbeeld geen schadelijke chemicaliën of minder water nodig hebben in het productieproces. Als de kleding, nadat het afgedankt is, opnieuw gebruikt wordt of het recyclingproces ingaat, hebben we minder nieuwe grondstoffen nodig. Ook zijn de gerecyclede materialen opnieuw te gebruiken in nieuwe kledingstukken.
Keuze voor gerecyclede materialen
Gerecyclede materialen in producten gebruiken helpt om de vraag naar nieuwe grondstoffen terug te dringen en om de milieu-impact te verlagen. Omdat er dan minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.
Verandering door samenwerking
Voor het sluiten van de textielketen is het nodig om met een andere organisatie van de keten samen te werken en te innoveren in het productieproces. Door samen te werken kunnen bedrijven hun producten en diensten circulair produceren. Alle stakeholders in de textielketen zijn daarbij belangrijk: productontwerpers, producenten, retailers en gebruikers, en ook inzamelaars en verwerkers van afval en de producenten van gerecyclede grondstoffen.
Lange levensduur
Bij een lange levensduur ligt de ontwerpfocus op het zo lang mogelijk behouden van de waarde van een product. Bijvoorbeeld door een product te ontwikkelen van hoge kwaliteit, een kledingstuk dat goed te reinigen is, en ook eenvoudig te repareren is. Mode- of trendgevoelige kledingstukken die hebben vaak een minder lange levensduur omdat ze snel verouderen en hun (emotionele) waarde verliezen.
Je kunt meerdere ontwerpstrategieën gelijktijdig toepassen en werken aan circulaire businessmodellen door hergebruik, lenen of leasen en met het aanbieden van reparatie of onderhoud.
Spanningsveld
Een productontwerp gericht op een lange levensduur en repareerbaarheid gaat soms ten koste van de recyclebaarheid van het product. Meer waarde uit de recycling halen kan door andere ontwerpkeuzes te maken. Vaak zijn ontwerpkeuzes lastig omdat je als bedrijf verschillende afwegingen moet maken.Het gaat uiteindelijk om een balans tussen ontwerp en het gebruik, maar ook de waarde van het product en de marktpositie van het bedrijf.
Veel producten zijn nog niet circulair ontworpen, daarom is het belangrijk de herkomst en de samenstelling te kennen voor recycling. Materialen kunnen zorgwekkende stoffen bevatten, zoals brandvertragers, verfstoffen of andere bewerkingen op het kledingstuk. Deze probleemstoffen kunnen het moeilijker maken om materialen te recyclen. Daarnaast wordt kleding soms van meerdere materialen gemaakt of zijn er onderdelen aan de kleding toegevoegd die het recyclen lastiger maken. Denk bijvoorbeeld aan ritsen, gedrukte prints of voeringen van een colbert.
In Europa wordt gewerkt aan ontwerpeisen om te zorgen dat alle textielproducten op de Europese markt duurzaam en circulair zijn.
Wil je meer weten over circulair ontwerpen?