Circulair textiel op de Europese agenda

Als onderdeel van het Europese Clothing Action Plan (ECAP) werkte Rijkswaterstaat tot eind 2019 samen met partners uit Engeland en Denemarken aan de verduurzaming van de kledingindustrie. En daarmee was het een van de partijen die duurzame kleding voor het eerst op op de Europese agenda zette. Rijkswaterstaat was bij dit project verantwoordelijk voor acties waarbij de inkoop van werkkleding, het inzamelen van textiel en fibre-to-fibre recycling centraal stonden.

De textielindustrie is een wereldwijde industrie. Veranderingen in die industrie moeten dan ook internationaal plaatsvinden. ECAP was een van de eerste EU LIFE-projecten die duurzame kleding op grote schaal onder de aandacht bracht. Rijkswaterstaat werkte bij dit project samen met WRAP en de London Waste and Recycling Board (tegenwoordig ReLondon) uit Engeland, de Danish Fashion Institute (tegenwoordig Global Fashion Agenda) en de Nederlands/Engels/Duitse NGO Made-By. Samen organiseerden ze diverse duurzaamheidsacties waarbij de hele textielketen betrokken was. Denk aan het veranderen van design, de keuze voor duurzame materialen in productie en communicatie- en bewustwordingscampagnes voor consumenten (Love Not Landfill). Een overzicht van al die activiteiten vind je in dit rapport (ook in het Nederlands beschikbaar).

Negen recyclingpilots

Rijkswaterstaat was onder meer verantwoordelijk voor het werkpakket dat ging over recycling. Met 9 bedrijven uit de mode, producenten van werkkleding en de textielverzorging ontwikkelde het producten met gerecyclede materialen gemaakt van gebruikt textiel. Zo ontwikkelde het Britse onlinebedrijf ASOS spijkerbroeken die tot 20% gerecycled katoen bevatten. Een actie waarop de klanten van het bedrijf bijzonder positief reageerden. En Blycolin, een Nederlands textielverzorgingsbedrijf voor hotellinnen, produceerde lakens die al 50% gerecycled katoen bevatten. Een deel daarvan was afkomstig van ingezamelde lakens uit het eigen bedrijf. Van alle negen pilots zijn inmiddels casestudies verschenen. Ook zijn er lessen getrokken uit alle ervaringen opgedaan uit de pilots. Die casestudies en geleerde lessen vind je op deze pagina op de ECAP-website. En deze handige tool vat veel over recycling samen.

Anders inzamelen en inkopen

Naast de recyclingpilots richtte Rijkswaterstaat zich ook op het inzamelen van textiel en de inkoop van werkkleding. In het rapport Used Textiles collection in European cities staan voorbeelden van succesvolle inzamelpraktijken in heel Europa. Een overzichtelijke, interactieve tool laat (in het Engels) in een paar stappen zien wat een gemeente of (publieke) inzamelaar kan doen.

Voor inkopers van werkkleding binnen overheidsorganisaties organiseerde Rijkswaterstaat bovendien workshops op diverse plekken in Europa. Ook liet Rijkswaterstaat onderzoek doen naar werkkleding in Europa en circulair inkopen van werkkleding.

Benieuwd naar alle resultaten van ECAP? Kijk dan op www.ecap.eu.com.