Bent u een importeur, fabrikant of buitenlandse aanbieder van autobanden?
Dan bent u volgens het Besluit beheer autobanden verantwoordelijk voor door u in de handel gebrachte autobanden, wanneer zij afval zijn geworden. Dat betekent dat u het afvalbeheer van de autobanden organiseert en betaalt. Deze regelgeving heet ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’ (UPV).
Het doel van de UPV is: afgedankte autobanden meer en beter inzamelen, voorbereiden voor hergebruik en recyclen.
Deze producten vallen binnen de UPV
De verplichtingen gelden alleen voor producenten van:
- personenautobanden
- banden van lichte bedrijfsauto’s
- banden van aanhangwagens (o.a. caravans, boedelbakken en paardentrailers)
- banden van deze voertuigen, die zijn aangeboden bij gemeenten
De verplichtingen gelden niet voor producenten van banden die gemonteerd zijn aan nieuwe voertuigen, of aan voor demontage aangeboden voertuigen. Ook gelden de verplichtingen niet voor producenten van andere banden, zoals:
- vrachtautobanden
- tractorbanden
- motorbanden
- fietsbanden
Voor wie de verplichtingen gelden
Biedt u beroepsmatig autobanden voor het eerst op de Nederlandse markt aan? Dan bent u een ‘producent’ van deze autobanden en moet u voldoen aan de UPV-verplichtingen. De gebruikte verkooptechniek is daarbij niet relevant. Ook het online aanbieden valt er onder.
Voor het eerst op de markt aanbieden wordt ook wel ‘in de handel brengen’ genoemd. Het maakt daarbij niet uit aan wie u de autoband voor het eerst aanbiedt. Dit kan bijvoorbeeld een ander bedrijf zijn dat het doorverkoopt, zoals een winkelier. Of aan de eindgebruiker van een autoband, zoals een consument of een bedrijf.
‘Producenten’ kunnen in Nederland gevestigde fabrikanten of importeurs zijn, maar ook aanbieders uit het buitenland:
Aanmelden bij RecyBem verplicht
Voor het UPV-systeem van producentenorganisatie RecyBEM is een 'algemeen verbindend verklaring' (AVV) afgegeven.
Dat betekent dat RecyBEM namens u en de andere producenten collectief aan de UPV-verplichtingen voldoet. U betaalt de producentenorganisatie daarvoor een afvalbeheerbijdrage.
Neem contact op met RecyBEM, zodat u bij hen bekend bent en u weet hoe zij de UPV-verplichtingen voor u naleven.
De verplichtingen staan in de volgende regelgeving:
- AVV autobanden, geldig sinds 1 januari 2023 tot en met 31 december 2027.
- Besluit regeling uitgebreide producentenverantwoordelijkheid
- Besluit beheer autobanden
- Regeling beheer autobanden
Verplichtingen in het kort:
1. Melden
De producentenorganisatie verzorgt namens u de melding bij ons. Daarbij geeft de producentenorganisatie onder andere aan welk type en hoeveel autobanden zij verwacht dat in de handel wordt gebracht.
De producentenorganisatie heeft 6 weken de tijd om de melding te doen, vanaf de dag waarop de regels voor de producent gelden. Zorg dus dat u zich bij de producentenorganisatie aanmeldt, zodra u nieuw op de markt bent. Vraag de producentenorganisatie wat daarvoor de procedure is en welke informatie moet aanleveren.
Ook wijzigingen van de melding moet de producentenorganisatie binnen 6 weken bij ons melden.
2. Passend innamesysteem
De producentenorganisatie zorgt voor een passende beschikbaarheid van een innamesysteem voor autobanden. Hieronder wordt in ieder geval verstaan dat het innamesysteem:
- het hele jaar beschikbaar is
- niet alleen op een locatie waar de inname en het beheer van de afvalstoffen het meest kostenefficiënt is
- gratis is voor degenen die de auto’s willen inleveren
Met ‘passend’ wordt ook bedoeld dat het innamesysteem aan de hieronder beschreven doelstellingen kan voldoen.
3. Minimumdoelstellingen
De producentenorganisatie moet voor het afvalbeheer elk jaar de volgende minimumdoelstellingen behalen:
Doelstelling voor ‘inzameling’
Van elke door/namens een gemeente aangeboden partij autobanden moet hij minstens een hoeveelheid autobanden innemen, die gelijk is aan zijn gemiddelde procentuele aandeel in de Nederlandse markt van nieuwe autobanden in de 3 voorafgaande kalenderjaren.
Doelstelling voor ‘voorbereiding voor hergebruik en recycling’
De producent zorgt dat de door hem ingenomen autobanden nuttig worden toegepast. En dat van die autobanden minimaal 20 gewichtsprocent wordt gerecycled.
De producentenorganisatie heeft zelf de doelstelling om 90% van de autobanden voor te bereiden voor hergebruik en recycling, waarvan minimaal 60% recycling. Dit is vastgelegd in de AVV autobanden.
4. Afspraken in de AVV
In de AVV autobanden staat hoe de producentenorganisatie de wettelijk verplichte UPV collectief nakomt. Dit is vastgelegd in de overeenkomst die algemeen verbindend is verklaard, en is verder onderbouwd het AVV-verzoek. De afspraken gaan over de taken en verantwoordelijkheden van de producentenorganisatie in het UPV-systeem. Ook worden uw taken en verantwoordelijkheden als producent vastgelegd. De afspraken komen bovenop de wettelijke verplichtingen.
De afspraken gaan onder andere over hoe de producentenorganisatie producenten informeert over de resultaten van de doelstellingen. En over de hoogte van de afvalbeheerbijdrage en de manier waarop producenten die aan de producentenorganisatie betalen. En ook over hoe de producentenorganisatie het geïnde geld besteedt.
5. Jaarlijks verslag
De producentenorganisatie verzorgt het jaarlijkse verslag over het naleven van de UPV-verplichtingen. Zoals het behalen van de doelstellingen in het voorgaande kalenderjaar. De producentenorganisatie moet het verslag elk jaar vóór 1 augustus bij ons indienen.
Ook moet de producentenorganisatie jaarlijks een openbaar verslag publiceren.
Vraag de producentenorganisatie welke gegevens u voor deze verslagen bij hen moet aanleveren en wanneer.
Verslag indienen door producentenorganisatie
Het verslagleggingsformulier staat in bijlage 2 van de Regeling beheer autobanden. Vul deze in en mail naar producentenverantwoordelijkheid@rws.nl. Of stuur een ingevuld papieren formulier naar:
Rijkswaterstaat, Afdeling Circulaire Economie & Afval (LOAC), t.a.v. Team UPV,
postbus 2232, 3500 GE Utrecht
Stel uw vragen over het verslag ook via bovenstaand e-mailadres.
Alle productgroepen
importeur van autobanden
Een deel van de autobanden wordt in het buitenland vervaardigd. Hierdoor zullen veel importeurs verplichtingen hebben als ‘producent’. Een importeur is bijvoorbeeld een groothandel die aan winkeliers of garages autobanden verkoopt die uit het buitenland komen. Bent u een winkelier of garagehouder die autobanden zelf in het buitenland inkoopt? Ook dan moet u voldoen aan de verplichtingen.
De definitie van importeur in het besluit is:
"degene onder wiens verantwoordelijkheid in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf autobanden binnen Nederlands grondgebied worden gebracht en als eerste in Nederland aan een ander ter beschikking worden gesteld."
fabrikant van autobanden
Degene die in Nederland autobanden vervaardigt, is een fabrikant en moet aan de verplichtingen voldoen. Fabrikanten bieden hun autobanden bijvoorbeeld aan groothandels, garages of winkels aan, die ze vervolgens weer doorverkopen. Ook kan het zijn dat fabrikanten hun producten zelf aan eindgebruikers verkopen, zoals consumenten of bedrijven.
In het Besluit beheer autobanden wordt de fabrikant als ‘de producent’ aangeduid. De definitie is:
"degene onder wiens verantwoordelijkheid in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf autobanden worden vervaardigd en als eerste in Nederland aan een ander ter beschikking worden gesteld."
buitenlandse aanbieder van autobanden
Buiten Nederland gevestigde producenten van autobanden (waaronder online aanbieders) die autobanden zelf aan eindgebruikers in Nederland aanbieden, worden in het Besluit beheer autobanden ook beschouwd als 'importeur'. En moeten daarom aan de verplichtingen van ‘producent’ voldoen.