FAQ elektrische apparatuur
Producentenverantwoordelijkheid heeft de natuurlijke persoon of rechtspersoon die voldoet aan de definitie in de
Regeling afgedankte elektr(on)ische apparaten (AEEA), artikel 1.p.
- 1.p.1 beschrijft de fabrikant gevestigd in Nederland die onder eigen merk in de handel brengt
- 1.p.2 beschrijft de handelaar gevestigd in Nederland die onder zijn merk doorverkoopt
- 1.p.3 beschrijft de importeur die in Nederland gevestigd is (om vast te stellen wie de importeur is kan naar het btw-tarief gekeken worden (nultarief))
- 1.p.4 beschrijft de buitenlandse onderneming die rechtstreeks aan eindgebruikers hier in Nederland verkoopt (business to business of aan particulieren, van binnen of van buiten de EU).
De producent die aan een van deze omschrijvingen voldoet heeft verplichtingen voor de elektr(on)ische apparaten die hij in de handel brengt (‘in de handel’ zoals beschreven in art. 1.k van de regeling).
Het apparaat wat in de handel gebracht wordt moet daarbij onder de definitie van 1.f vallen en binnen het toepassingsgebied van artikel 2.
Zie om te bepalen of een apparaat onder de regeling valt de
Handreiking reikwijdte Regeling afgedankte elektr(on)ische apparatuur.
Een ‘producent’ volgens de regeling, heeft (kort omschreven) de volgende verplichtingen:
- Zorgen voor gescheiden inzameling van door u in de handel gebrachte afgedankte elektr(on)ische apparatuur, afkomstig van particulieren en bedrijven.
- Zorgen dat de gescheiden inzameling en het vervoer van de gescheiden apparaten zo gebeurt dat verwerking optimaal kan verlopen.
- Behalen van verplichte minimuminzamelingspercentages. Gerekend in gewichtshoeveelheden. Oplopende percentages zijn vastgesteld voor de periodes 2014-2015, 2016-2019 en vanaf 2019.
- Zorgen voor passende verwerking van alle gescheiden ingezamelde afgedankte elektr(on)ische apparatuur. Volgens de best beschikbare technieken bij nuttige toepassing.
- Informatie voor gebruikers op het apparaat aanbrengen (doorgekruiste afvalbak). Dit mag bij sommige apparaten op de verpakking, de gebruiksaanwijzing en het garantiebewijs staan.
- Informatie verstrekken over het apparaat voor de verwerkingsinstallaties, voor de hergebruik en verwerking.
- Zorgen dat batterijen en accu’s eenvoudig uit het apparaat gehaald kunnen worden en informatie daarover geven (sommige apparaten zijn hiervoor uitgezonderd).
- Registreren en jaarlijks rapporteren bij het Nationaal (W)EEE Register
- Een producent gevestigd in Nederland moet om zijn verplichtingen in een andere lidstaat na te komen een ander in dat land machtigen. Een producent gevestigd in een andere lidstaat kan om zijn verplichtingen in Nederland na te komen een ander in Nederland machtigen.
Sinds 1 maart 2021 geldt er een 'Algemeen verbindend verklaring' (Avv) voor elektrische en elektronische apparatuur, verleend aan Stichting OPEN . Dit betekent dat alle producenten en importeurs die deze apparaten als eerste op de markt brengen, zich moeten registreren bij Stichting OPEN. En verplicht zijn tot het afdragen van een afvalbeheersbijdrage aan deze stichting.
Tenzij een ontheffing aangevraagd en goedgekeurd wordt.
Zie voor meer informatie onze pagina's over de Avv.
Deze producent kan een persoon/rechtspersoon in Nederland machtigen om namens hem te voldoen aan de uit de regeling voortvloeiende verplichtingen. Dit houdt in: de registratie uitvoeren en het aangeven hoe hij aan zijn inzamelverplichting voldoet. Vanaf dat moment is de gemachtigde verantwoordelijk voor het nakomen van de verplichtingen van de producent.
Deze producent is verplicht om een persoon/rechtspersoon in dat andere land te machtigen om namens hem daar aan zijn verplichtingen te voldoen.
Administratief laten verzorgen door een derde voor de importeurs kan wel, maar de verantwoordelijkheid overnemen van de importeurs kan niet.
In dit geval zijn (en blijven) de importeurs namelijk de verantwoordelijke ‘producent’ volgens de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (artikel 1.p.3).
Het ministerie heeft met een uitvoerige motivering (pdf, 45 kB) (pdf, 45 kB) (pdf, 45 kB) toegelicht dat deze importeurs aanspreekbaar zijn en blijven voor hun producentenverantwoordelijkheid.
Uit oogpunt van administratieve lastenbeperking is het wel mogelijk dat een derde partij voor een (of meerdere) Nederlandse producenten (importeurs) bijvoorbeeld de registratie van producten die in de handel worden gebracht verzorgt. Maar dit is dan niet een ‘gemachtigde’ zoals in artikel 21 van de Regeling bedoeld wordt. De importeurs blijven juridisch verantwoordelijk en aansprakelijk. Zij (niet de buitenlandse fabrikant of de gemachtigde) moeten met naam (en de bijbehorende op de markt gebrachte apparatuur) in het Nationaal (W)EEE-Register zijn opgenomen (volgens artikel 19), waarbij het feitelijk niet uitmaakt wie de melding en registratie verzorgt. Hier zal de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) op toezien.
Bijvoorbeeld: een Duitse fabrikant van elektrische fietsen levert fietsen aan veel fietsenhandelaren in Nederland. De fietsenhandelaren zijn dan importeur en hebben daardoor ieder producentenverantwoordelijkheid. De Duitse fabrikant mag voor hen de registratie verzorgen (al dan niet via een gemachtigde). Hij (of de gemachtigde) kan dan elke fietsenhandelaar aanmelden, met het aantal fietsen wat zij op de markt brengen. En kan zo ook regelen dat aan alle verplichtingen voldaan wordt. Administratief kan de buitenlandse fietsenfabrikant dus alles voor zijn Nederlandse handelaren regelen. Maar de fietsenhandelaren blijven zelf wel juridisch verantwoordelijk en aansprakelijk.
Bent u een verwerker van elektr(on)ische apparaten, dan heeft u de volgende verplichtingen:
- Zorgen voor passende verwerking van alle gescheiden ingezamelde afgedankte elektr(on)ische apparatuur. Dit volgens de best beschikbare technieken bij nuttige toepassing.
- Verwerkers moeten elk jaar voor 1 mei de door hen in het voorafgaande kalenderjaar verwerkte hoeveelheden melden bij het Nationaal (W)EEE Register.
Passende verwerking betekent:
- naleving van scheidingseisen voor inrichtingen die inzamelen/verwerken (bijlage VII van de EU richtlijn), en
- verwerking met gebruik van de beste beschikbare technieken, en
- behalen streefcijfers voor nuttige toepassing, (bijlage V van de EU richtlijn).
- verwerking volgens de CENELEC Standard
- voor afgedankte huishoudelijke toestellen die vluchtige fluorkoolstoffen of vluchtige koolwaterstoffen bevatten verwerking volgens NEN-EN 50625 2-3 en NVN-CLC/TS 50625 3-4.
Degene die ingezamelde afgedankte elektrische en elektronische apparatuur naar een ander land overbrengt moet ook ervoor zorgen (en van te voren aantonen) dat deze passend zal worden verwerkt
De WEEELABEX certificering is overgegaan naar de CENELEC Standard. CENELEC bestaat uit meerdere (Engelstalige) normen binnen EN 50624.
De WEEELABEX-organisatie blijft bestaan en is geaccrediteerd om CENELEC audits te doen. Verwerkers die voldoen aan de vereisten na een audit, krijgen automatisch een CENELEC certificaat. Als een bedrijf na 2 jaar een audit krijgt voor verlenging van het WEEELABEX certificaat, dan ontvangt het een CENELEC certificaat (wanneer het aan de norm voldoet).
Zie de WEEELABEX site voor een lijst van auditors.
Detaillisten hebben de volgende verplichtingen, als het gaat om afgedankte elektr(on)ische apparaten:
- Oud voor nieuw innemen: bij verkoop en/of levering van een nieuw apparaat moeten ze gratis een gelijkwaardig type apparaat (met dezelfde functie) innemen. Vóór de verkoop moet het voor de klant zichtbaar zijn dat dit ingeleverd kan worden.
- Oud voor niets innemen: detailhandelszaken met een verkoopoppervlak van meer dan 400 m2 moeten een inzamelpunt hebben voor afgedankte apparaten kleiner dan 25 cm doorsnede (afkomstig van particulieren). Of ze moeten deze op een andere goede manier innemen. Er hoeft hierbij geen gelijkwaardig apparaat ingeleverd te worden.
Zie voor verdere uitleg de Nota van toelichting van de regeling (de toelichting op artikel 4).
Nee, dit is niet toegestaan.
In de Europese Richtlijn waar de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur op gebaseerd is, staat in artikel 14 eerste lid dat de lidstaten kunnen bepalen dat de producenten de kosten afzonderlijk bij verkoop aan de koper mogen tonen. Maar Nederland heeft er niet voor gekozen om dit toe te staan. In de transponeringstabel (onderdeel van de regeling) staat dit vermeld.
Zie voor meer toelichting:
- Frequently Asked Questions on Directive 2012/19/EU on Waste elektrical and Electronic Equipment (WEEE)
- Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (Nota van toelichting)
- De publicaties van de European WEEE registers network (EWRN).
- Het Nationaal (W)EEE Register, voor informatie over registratie en rapportage.
- Stichting OPEN (Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland): sinds 1 maart 2021 namens alle producenten en importeurs van elektrische apparaten in Nederland verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Nog vragen?
Neem contact op met de Helpdesk Afvalbeheer