Bent u een importeur, fabrikant of buitenlandse aanbieder van kunststofhoudend vistuig?
Dan bent u volgens het Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik verantwoordelijk voor het door u in de handel gebrachte kunststofhoudend vistuig, wanneer het afval is geworden. Dat betekent dat u het afvalbeheer van dit vistuig organiseert en betaalt. Deze regelgeving heet ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’ (UPV).
Het doel van de UPV is: vistuigafval meer en beter inzamelen om zwerfafval te voorkomen en om betere verwerking en recycling te realiseren.
Deze producten vallen binnen de UPV
De verplichtingen van de UPV vistuig gelden alleen voor producenten van (onderdelen van) kunststofhoudend vistuig:
"Een voorwerp of onderdeel van een werktuig dat wordt gebruikt in de visserij of de aquacultuur om in zee levende organismen af te zonderen, te vangen of te kweken, of dat op het zeeoppervlak drijft en wordt uitgezet met als doel dergelijke in zee levende organismen aan te trekken, te vangen of te kweken."
Met kunststofhoudend wordt bedoeld dat een het vistuig geheel of gedeeltelijk uit kunststof bestaat. Er is geen ondergrens voor de hoeveelheid kunststof.
De verplichtingen van de UPV vistuig gelden dus niet voor vistuig:
- dat gebruikt wordt in zoet water.
- dat volledig kunststofvrij is
Nieuws
De inwerkingtreding van UPV vistuig is op 31 december 2024
Dit betekent dat de verplichtingen pas op dat moment gaan gelden. Vanaf dan kunt u zich melden.
Voor wie de verplichtingen gelden
Biedt u beroepsmatig kunststofhoudend vistuig voor het eerst op de Nederlandse markt aan? Dan bent u een ‘producent’ van dit vistuig en moet u voldoen aan de UPV-verplichtingen. De gebruikte verkooptechniek is daarbij niet relevant, ook het online aanbieden valt eronder.
Voor het eerst op de markt aanbieden wordt ook wel ‘in de handel brengen’ genoemd. Het maakt daarbij niet uit aan wie u het vistuig voor het eerst aanbiedt. Dit kan bijvoorbeeld aan een ander bedrijf zijn dat het doorverkoopt, zoals een handelaar of nettenmaker. Of aan de eindgebruiker van het vistuig, zoals een visser of rederij.
‘Producenten’ kunnen in Nederland gevestigde fabrikanten of importeurs zijn, maar ook aanbieders uit het buitenland:
Nakomen verplichtingen
Als individuele producent moet u voldoen aan de UPV-verplichtingen. Zoals de meldingsplicht en het organiseren van het afvalbeheer van uw kunststofhoudende vistuigafval. mogelijk om dit samen met andere producenten te doen. Dit kan financiële en organisatorische voordelen hebben.
Dat kan door u aan te sluiten bij een producentenorganisatie als deze er is. Deze producentenorganisatie is dan namens u verantwoordelijk voor het voldoen aan de verplichtingen. Hiervoor betaalt u de producentenorganisatie een bijdrage.
Er is nu géén producentenorganisatie actief. Dit betekent dat u individueel moet voldoen aan de UPV-verplichtingen. Of u kunt een producentenorganisatie oprichten, om dan met andere producenten collectief aan de verplichtingen te voldoen.
De verplichtingen staan in de volgende regelgeving:
Verplichtingen in het kort:
1. Melden
Biedt u kunststofhoudend vistuig voor het eerst op de markt aan? Dan bent u ‘producent’ van deze producten en moet u zich via deze website melden.
Daarbij geeft u onder andere aan hoeveel vistuig u verwacht in de komende 12 maanden in de handel te brengen.
Binnen zes weken melden: u heeft zes weken de tijd om het meldingsformulier in te vullen, vanaf de dag waarop de regels voor u gelden.
Vanaf 31 december 2024 gaat de regelgeving gelden.
Melding indienen
Vanaf 31 december 2024 vindt u hier de mogelijkheden om een melding in te dienen.
2. Passend innamesysteem
De producent(enorganisatie) zorgt voor een passende beschikbaarheid van een innamesysteem voor kunststofhoudend vistuig. Hieronder wordt in ieder geval verstaan dat het innamesysteem:
- het hele jaar beschikbaar is
- niet alleen op een locatie is waar de inname en het beheer van de afvalstoffen het meest kostenefficiënt is
- gratis is voor degenen die het vistuig willen inleveren
Met ‘passend’ wordt ook bedoeld dat het innamesysteem aan de hieronder beschreven doelstellingen voldoet.
3. Inzameldoelstelling
Vanaf 2025 moet u 32% van het door u in de handel gebrachte kunststofhoudend vistuig inzamelen. Dit percentage neemt tot en met 2027 elk jaar met 3% toe.
4. Financieren vervoer en verwerking van vistuigafval
Als producent bent u verantwoordelijk om het vervoer en de verwerking van kunststofhoudend vistuig afval te financieren.
5. Bewustmaking
Als producent van kunststofhoudend afval heeft u een verplichting om afvalstoffenhouders van vistuigafval bewust te maken van systemen voor hergebruik en beste praktijken voor een deugdelijk afvalbeheer. En de effecten op milieu, met name het mariene milieu, wat betreft:
- zwerfafval
- een onjuiste manier van afvalverwijdering van die producten.
6. Informatievoorziening
Als producent van kunststofhoudend afval heeft u een verplichting om afvalstoffenhouders van vistuigafval te informeren over:
- afvalpreventiemaatregelen
- innamesystemen
- voorzieningen voor hergebruik of nuttige toepassing
- de preventie van zwerfafval
7. Jaarlijks verslag
Jaarlijks voor 1 augustus: iedere producent die zich bij ons meldt, moet vervolgens jaarlijks vóór 1 augustus een verslag bij ons indienen. Daarin beschrijft u hoe u de UPV-verplichtingen nakomt, en hoeveel producten u het voorgaande kalenderjaar in de handel bracht. Deze verplichting geldt voor het eerst in 2026.
Verslag indienen
Als u een producent van (onderdelen) van vistuig bent moet u voor 1 augustus 2026 over het jaar 2025 verslag doen. Of u moet voor het eerst verslag doen in het jaar nadat de regeling op u van toepassing is geworden.
Te zijner tijd kunt u hier meer informatie vinden over hoe u verslag kunt doen.
Let op: U moet op 1 januari 2025 of direct wanneer de regeling op u van toepassingen wordt wel een melding doen. Zie voor meer informatie hierboven.
Regelgeving
Richtlijn kunststofproducten voor eenmalig gebruik
Richtsnoeren van de Commissie inzake kunststofproducten voor eenmalig gebruik
Besluit regeling uitgebreide producentenverantwoordelijkheid
Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik
Regeling uitgebreide producentverantwoordelijkheid vistuig (geldt nog niet)
Alle productgroepen:
fabrikant van vistuig
Degene die in Nederland (onderdelen van) kunststofhoudend vistuig produceert is een fabrikant en moet aan de verplichtingen voldoen. Fabrikanten bieden hun vistuig bijvoorbeeld aan handelaren of netttenmakers aan, die het vervolgens weer doorverkopen. Ook kan het zijn dat fabrikanten hun producten zelf aan eindgebruikers verkopen, zoals vissers of rederijen.
Importeur van vistuig
Een deel van het kunststofhoudend vistuig wordt in het buitenland vervaardigd. Hierdoor zullen veel importeurs verplichtingen hebben als ‘producent’. Een importeur is bijvoorbeeld een groothandel die vistuig verkoopt dat uit het buitenland komt. Bent u een handelaar of nettenmaker die vistuig zelf in het buitenland inkoopt en verkoopt op de Nederlandse markt? Ook dan moet u voldoen aan de verplichtingen.
Buitenlandse aanbieder van vistuig
Buiten Nederland gevestigde producenten van kunststofhoudend vistuig (waaronder online aanbieders) die vistuig direct aan vissers en rederijen in Nederland aanbieden, zijn verplicht om een in Nederland gevestigde (rechts)persoon als gemachtigd vertegenwoordiger aan te wijzen. Deze gemachtigd vertegenwoordiger zorgt voor de uitvoering van de verplichtingen van de 'producent'.