UPV vlakglas


Bent u een importeur of fabrikant van isolatieglas?

Dan bent u volgens de algemeen verbindend verlaring (AVV) vlakglas verantwoordelijk voor het door u in de handel gebrachte isolatieglas, wanneer het afval is geworden. Deze regelgeving heet ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’ (UPV).

Het doel van de UPV is: afvalvlakglas meer en beter inzamelen en recyclen.

Voor wie de verplichtingen gelden

Biedt u beroepsmatig isolatieglas voor het eerst op de Nederlandse markt aan? Dan bent u een ‘producent’ en moet u voldoen aan de UPV-verplichtingen. De gebruikte verkooptechniek is daarbij niet relevant.

Voor het eerst op de markt aanbieden wordt ook wel ‘in de handel brengen’ genoemd. Het maakt daarbij niet uit aan wie u het vlakglas voor het eerst aanbiedt. Dit kan bijvoorbeeld een ander bedrijf zijn dat het doorverkoopt, zoals een winkelier. Of de eindgebruiker van vlakglas, zoals een consument of een bedrijf.

‘Producenten’ kunnen in Nederland gevestigde fabrikanten of importeurs zijn:

Beschrijving importeur

Beschrijving fabrikant

Verplicht melden bij VRN

Voor het UPV-systeem van Vlakglas Recycling Nederland (VRN) is een ’algemeen verbindend verklaring (AVV) afgegeven. Dat betekent dat u zich moet melden bij VRN en VRN namens u en de andere producenten collectief aan de UPV-verplichtingen voldoet. U betaalt de producentenorganisatie daarvoor een afvalbeheerbijdrage.

Neem contact op met VRN, zodat u bij hen bekend bent en u weet hoe zij de UPV-verplichtingen voor u naleven.

Bekijk de AVV vlakglas voor meer informatie.

Deze producten vallen binnen de UPV

De afvalbeheerbijdrage geldt alleen voor isolatieglas, berekend per m2. Onder isolatieglas wordt verstaan:

"een unit van twee of meer ruiten van één van bovenstaande samenstellingen van vlakglas die bijeen wordt gehouden door middel van een metaalstrip en een kitafdichting"

Ook als deze is toegepast in een geprefabriceerd bouwdeel, zoals een kozijn of gevelelement van aluminium, kunststof, hout of enig ander materiaal, wordt de unit als isolatieglas beschouwd.

De afvalbeheerstructuur is ingericht voor alle soorten vlakglas, waaronder:

  • isolatieglas
  • blank float glas
  • draadglas
  • figuurglas
  • gecoat glas
  • gehard glas
  • gelaagd glas
  • brandwerend glas
  • gekleurd enkel glas
  • tuinbouwglas
  • verzilverd glas
  • geëmailleerd/geverfd glas
  • profielglas
  • glasglazen bouwstenen
  • gebogen glas
  • vlakglas als elektr(on)ische apparatuur

De afvalbeheerstructuur is dus niet geschikt voor ander glas, zoals:

  • keramische glas
  • holglas
  • autoruiten
  • kookplaten

De verplichtingen staan in de volgende regelgeving:

AVV vlakglas, geldig sinds 1 januari 2023 tot en met 31 december 2027.

Verplichtingen in het kort:

1. Minimumdoelstellingen

In de AVV vlakglas staan onder andere twee doelstellingen. De producentenorganisatie moet voor het afvalbeheer elk jaar de volgende minimumdoelstellingen behalen:

Doelstelling voor ‘inzameling’

Minimaal 90% van het vlakglasafval dat in Nederland ontstaat, wordt ingezameld. Aandachtspunt hierbij is gescheiden inzameling.

Doelstelling voor ‘recycling’

Minimaal 98% van het door de producentenorganisatie ingezamelde vlakglas wordt gerecycled.

2. Afspraken van de AVV

In de AVV vlakglas staat hoe de producentenorganisatie de UPV collectief nakomt. Dit is vastgelegd in de overeenkomst die algemeen verbindend is verklaard, en is verder onderbouwd in de rest van de AVV-aanvraag. De afspraken gaan over de taken en verantwoordelijkheden van de producentenorganisatie in het UPV-systeem. Ook zijn uw taken en verantwoordelijkheden als producent vastgelegd.

De afspraken gaan onder andere over hoe de producentenorganisatie producenten informeert over de resultaten van de doelstellingen. En over de hoogte van de afvalbeheerbijdrage en de manier waarop producenten die aan de producentenorganisatie betalen. En ook over hoe de producentenorganisatie het geïnde geld besteedt.

3. Jaarlijks verslag

De producentenorganisatie verzorgt het jaarlijks verslag over het naleven van de UPV-verplichtingen. Zoals over het behalen van de doelstellingen in het voorgaande kalenderjaar. De producentenorganisatie moet het verslag elk jaar vóór 1 juni bij ons indienen.

Ook moet de producentenorganisatie jaarlijks een openbaar verslag publiceren.

Vraag de producentenorganisatie Vlakglas Recycling Nederland (VRN) welke gegevens u voor deze verslagen bij hen moet aanleveren en wanneer.

Alle productgroepen:

importeur van vlakglas

Een deel van het isolatieglas wordt in het buitenland vervaardigd. Hierdoor zullen importeurs verplichtingen hebben als ‘producent’. Een importeur is bijvoorbeeld een groothandel die aan winkeliers of bouwbedrijven isolatieglas verkoopt dat uit het buitenland komt. Bent u een bedrijf dat uit het buitenland inkoopt en samenstelt tot isolatieglas en dit in Nederland verkoopt? Ook dan moet u voldoen aan de verplichtingen.

fabrikant van vlakglas

Degene die in Nederland isolatieglas vervaardigt is een fabrikant en moet aan de verplichtingen voldoen. Fabrikanten bieden hun isolatieglas bijvoorbeeld aan groothandels of winkels aan, die het vervolgens weer doorverkopen. Ook kan het zijn dat fabrikanten hun producten zelf aan eindgebruikers verkopen, zoals consumenten of bedrijven.