Nieuwsbrief Zwerfafval - mei 2024
In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de pagina's over zwerfafval en microplastics op AfvalCirculair.nl. Lees de online versie.
Inschrijving Zwerfafvalcongres 2024 bijna open: zet jezelf op de interesselijst
Houd jij je als gemeente, waterschap, provincie of andere gebiedsbeheerder bezig met zwerfafval? Mis dan het Zwerfafvalcongres 2024 niet, op woensdag 20 november in de Jaarbeurs in Utrecht! Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseert dit congres, speciaal voor medewerkers van gebiedsbeheerders die zich bezighouden met zwerfafval. Schrijf je nu in voor de interesselijst en blijf op de hoogte! Zeer binnenkort opent de inschrijving.
Krijg op 13 juni gratis advies voor schone en plasticvrije stadskades
Werk jij bij een gemeente langs de grote rivieren? En wil je meehelpen om de rivieren vrij te houden van plastics? Dan nodigen we je van harte uit voor alweer de vierde online informatiebijeenkomst op 13 juni, waarbij schone stadskades centraal staan.
Lars de Werd is besmet met het opruimvirus
Als kind was hij al degene die de troep opruimde na een middag met vrienden in het park. Twintig jaar later is Lars de Werd, partner en projectleider bij ABR, nog steeds begaan met een zwerfafvalvrije leefomgeving. ‘We doen onderzoek, houden ons bezig met activatie en helpen met onderhoud van de openbare ruimte.’ Een breed palet, maar mét een gemene deler: gedragsverandering. Je leest het volledige interview op schoudersonderschoon.nl.
Impactsessie over de toolbox sigarettenfilters
Het opruimen van sigarettenfilters is lastig en duur. Om gebiedsbeheerders daarbij te helpen, ontwikkelde het ministerie van IenW een strategie en een toolbox om mensen te stimuleren hun sigarettenfilters in de afvalbak te gooien. Op 13 juni is er een online impactsessie, bedoeld voor (beleids)adviseurs en communicatieafdelingen van gebiedsbeheerders, en andere geïnteresseerden. De makers leggen uit hoe je de toolbox kunt gebruiken. Aanmelden kan op schoudersonderschoon.nl.
Hoe zet je de UPV-zwerfafvalvergoeding daadwerkelijk in voor zwerfafval?
Tijdens de online impactsessie van 11 april wisselden gemeenten hun ervaringen uit met de vergoeding, die voortkomt uit de UPV (uitgebreide producentenverantwoordelijkheid) zwerfafval. De vergoeding wordt uitgekeerd via de algemene middelen. Hoe stel je dat geld veilig voor zwerfafval? Op basis van de sessie maakte Schouders onder Schoon een Q&A die de belangrijkste vragen hierover beantwoordt. Je vindt deze op schoudersonderschoon.nl.
Start vandaag nog jouw zwerfafvalcampagne
Dit voorjaar is hét moment om te starten met een zwerfafvalcampagne. Schouders onder Schoon biedt meerdere campagnes kosteloos aan. Gebruik posters en afvalbakstickers van ‘Zó gefikst’ om jongeren én gezinnen te stimuleren afval op te ruimen. Want juist deze groepen laten nog wel eens wat achter na verblijf in een park of op een strandje. Ook de campagne ‘Natuurlijk raap je ook iets op’ is weer beschikbaar. Je kunt in beide campagnes je eigen, lokale beeldmateriaal plaatsen. Vele gemeenten gingen je voor.
Advies nodig? Mail zwerfafval@rws.nl.
Bekijk de gratis toolboxen.
Hoe verliep het waterbeleid in 2023?
Aan de Tweede Kamer is ‘De staat van ons water 2023’ aangeboden. Met deze rapportage doen IenW en de andere waterpartners verslag over de voortgang van het waterbeleid in 2023. Er is ook een passage over zwerfafval opgenomen in het rapport.
Zo laat u als gemeente de 25-meterregel voortbestaan
Gemeenten mogen handhavend optreden tegen bedrijven die hun zwerfafval niet opruimen binnen een straal van 25 meter rondom hun zaak. Maar sinds de invoering van de Omgevingswet is de 25-meterregel geen nationale regel meer, maar een lokale regel. Om de regel ook in de toekomst te kunnen gebruiken, moeten gemeenten deze zelf opnemen in hun omgevingsplan of afvalstoffenverordening. Lees de factsheet.