Nieuwsbrief Zwerfafval - oktober 2024
In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de pagina's over zwerfafval en microplastics op AfvalCirculair.nl. Lees de online versie.
Zo doen zij het: Marijke Boonstra en Imke Okkerman over zwerfafval
Al tijdens haar studie zocht Marijke Boonstra naar manieren om plastic zwerfafval tegen te gaan. Zeventien jaar later werkt ze als senior beleidsmedewerker zeewaterkwaliteit bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Haar visie is helder: ‘Uiteindelijk draait het om de bronaanpak. De kraan dichtdraaien: dáár valt het meest te halen.’
Ook Imke Okkerman, adviseur Zwerfafval & Circulaire Economie bij Rijkswaterstaat, zet haar schouders onder een effectieve zwerfafvalaanpak. Als projectleider van het Zwerfafvalcongres 2024 geeft ze het goede voorbeeld: ‘We hergebruiken zoveel mogelijk spullen, zoals de keycords.’
Meer weten over de werkwijze van Marijke en Imke? Lees de volledige interviews op www.schoudersonderschoon.nl.
Zwerfafvalcongres 2024 – Alle deelsessies zijn bekend!
Op woensdag 20 november organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het Zwerfafvalcongres 2024. Al eerder deelden we mee dat secretaris-generaal Jan Hendrik Dronkers de dag zal openen en dat als intermezzo Hans Sibbel zijn frisse kijk op het onderwerp zwerfafval zal geven.
Maar we kunnen nu ook laten weten dat sinds vorige week alle deelsessies bekend zijn! Van sigarettenfilters tot aan microplastics, van opruimacties tot aan zwerfafvalmonitoring en van het inzetten van gedragsverandering tot aan de Omgevingswet: dit en nog veel meer komt allemaal voorbij! Ondertussen is al 80% van de beschikbare plekken vergeven, maar het is dus nog mogelijk om ook deel te nemen aan deze veelbelovende dag.
Bekijk het hele deelsessieprogramma op Zwerfafvalcongres 2024 - Schouders onder schoon en schrijf je snel in!
Voorkom zwerfafval van bouwplaatsen
Een van de bronnen van zwerfafval is afval van bouwplaatsen. Vooral lichte bouwmaterialen, zoals tempex en folies, waaien vaak weg en komen terecht in de openbare ruimte en in rivieren. Dit heeft schadelijke gevolgen voor mens, dier en milieu. Wat kunnen we samen doen om ervoor te zorgen dat dit afval niet in onze leefomgeving en in ons water terecht komt?
Dat lees je op deze twee posters.
Jouw gemeente In1dagschoon?
In 2024 hebben elf grote en kleine gemeenten een grote opschoonactie georganiseerd volgens het concept van In1dagschoon. Misschien heb je de In1DagSchoon-acties al gezien op het NOS Journaal, Jeugdjournaal of Radio 1. Kern van de actie is de inzet van scholieren en een vergaande ontzorging van je gemeente. Interesse?
Lees meer over In1dagschoon.
OSPAR voert verkennend onderzoek uit naar de monitoring van zwerfafval in rivieren
Binnen OSPAR, het verdrag ter bescherming van het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan, is verkennend onderzoek uitgevoerd naar methoden om zwerfafval in rivieren te monitoren. De methodieken voor het monitoren van zwerfafval op oevers en drijvend afval, die mede door Rijkswaterstaat zijn ontwikkeld, worden positief beoordeeld.
Deze technieken zullen nu binnen OSPAR-verband verder worden ontwikkeld en getest, met als doel een nieuwe indicator te creëren voor zwerfafval in rivieren.
Lees het rapport op de website van OSPAR.
De mogelijkheden voor monitoring van zeebodemafval via Fishing For Litter
Kan afval dat via ‘Fishing for Litter’ is verzameld worden gebruikt voor monitoring, en zo ja: hoe dan? Een onderzoek van de WUR kwam tot de conclusie dat met een periodieke Litter-ID-analyse van een sample van dit afval meer inzicht verkregen kan worden in de samenstelling, bronnen, ouderdom en oorzaken van zeebodemafval, dan mogelijk is via de lopende zeebodemafvalmonitoring tijdens het reguliere visstandonderzoek. Beide vormen van onderzoek zijn complementair aan elkaar en geven samen een vollediger beeld.
Lees het rapport op de WUR-website.
Abonneren Nieuwsbrief zwerfafval
Ben je nog geen abonnee van de nieuwsbrief zwerfafval? Meld je dan hier aan! Op die pagina kun je ook de andere nieuwsbrieven van afgelopen jaar lezen.