Nieuwsbrief Zwerfafval - juni 2024

juni 2024

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de pagina's over zwerfafval en microplastics op AfvalCirculair.nl. Lees de online versie.

Vergoeding UPV zwerfafval binnenkort berekend

Binnenkort wordt, later dan verwacht, de vergoeding per gebiedsbeheerder berekend en opgenomen in een conceptbesluit van de minister. Via internetconsultatie kunnen gebiedsbeheerders, bedrijven en anderen zienswijzen indienen op dit conceptbesluit. De internetconsultatie verloopt tezijnertijd via Internetconsultatie.nl. Om de vergoeding uiteindelijk te ontvangen hoeven gebiedsbeheerders deze niet aan te vragen of aanvullende gegevens aan te leveren.

Terugkijken impactsessie over toolbox sigarettenfilters

13 juni presenteerde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de nieuwe ‘toolbox sigarettenfilters’. Deze toolbox voor gebiedsbeheerders en andere organisaties komt begin juli online. De materialen uit de toolbox zijn bedoeld om gedrag te veranderen: maak je sigaret uit en gooi ‘m in de afvalbak. Wil je de impactsessie terugkijken? Hoe je dat doet, lees je op www.schoudersonderschoon.nl.

Gedragsverandering door bewustwording: verwaarloosbaar weinig effect

Als je het gedrag van mensen wilt beïnvloeden, doe dat dan bij voorkeur niet door kennis te verspreiden of je campagne te richten op bewustwording. Dit staat in recent wetenschappelijk onderzoek. Het meest effectief zijn interventies die zich richten op sociale ondersteuning, het vergroten van de gelegenheid om het gewenste gedrag te vertonen en het vergroten van de vaardigheden van de doelgroep.

Stop plastic van Stad naar Wad

Hoeveel zwerfafval gaat er vanuit Groningen naar de Waddenzee? Op welke locaties is het mogelijk er nu al iets aan te doen? En welke preventierichting helpt het meest voor de lange termijn? In het project ’Stop plastic van Stad naar Wad’ zijn van 2021-2024 veel van deze vragen beantwoord.

Arnout Schaap, Recycle Valley: ‘Heb het over zwanen, niet over een albatros’

Zijn werk als vuilnisman begon te voelen als dweilen met de kraan open. Alles belandt maar in de verbrandingsoven, terwijl veel nog kan worden hergebruikt. Daardoor begon Arnout Schaap na te denken over anders omgaan met afval. Uiteindelijk richtte hij in 2012 Recycle Valley op, waarmee hij via educatie en events het bewustzijn over de gevolgen van zwerfafval vergroot. Je leest het volledige interview met Arnout op Schouders onder Schoon.

Zwerfafvalcongres 2024: de inschrijvingen zijn geopend!

Houd jij je als gemeente, waterschap, provincie of andere gebiedsbeheerder bezig met zwerfafval? Meld je dan aan voor het Zwerfafvalcongres 2024, op woensdag 20 november in de Jaarbeurs in Utrecht! Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseert dit congres, speciaal voor medewerkers van gebiedsbeheerders die zich bezighouden met zwerfafval.